Frenkie – Pismo/A Letter

"Pismo Milanu", pesma koja je po mnogima obeležila novi album tuzlanskog repera Frenkija, podstakla je dvoje autora da snime kratki dokumentarni film o ovoj numeri

Tokom deset minuta, koliko traje film "Pismo" (produkcija Mebius film), autori Suhreta Duda Sokolović i Faruk Sokolović su kroz razgovor sa Adnanom Hamidovićem, poznatijim pod nadimkom Frenki, i mirovnim aktivistom Milanom Colićem (koji je učestvovao u stvaranju pesme) pokušali da osvetle put nastanka “Pisma Milanu” u kojem pesnik pruža ruku pomirenja Drugoj Strani.

Ovo, međutim, nije samo film o jednoj pesmi, ovo je priča o momku koji je, nakon ratnog izbeglištva na koje su njegovu porodicu prisilile Arkanove horde, uspeo da da kaže “ja hoću da te saslušam i da pričamo/jer ovako ne idemo nikamo”.

“Mislim da je dijalog jako potreban svima nama. To ne može biti uvezeno sa Zapada, ne može nam to donijeti Visoki predstavnik, čak mislim da ne mogu to ni političari. Kod nas ne postoje dovoljno iskreni i dobri političari koji bi mogli tu priču da započnu. To treba da počne od običnih ljudi, od građana. Samo tako može doći do nekog pomirenja”, reći će Frenki u filmu.

Dokumentarac “Pismo” je i slika postratnog Balkana u kojem je još uvek najsigurnije vonjati u toplini svog nacionalnog krda, ali i o pojedincu koji je rešio da iskoči iz tog zadatog okvira, bez obzira na eventualnu osudu okoline. "Pismo" je, na koncu, i skromni omaž hip hop supkulturi.

Sve to u deset minuta. Malo li je?

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.