Vi i Srpska ste vršnjaci: znate o čemu govorimo?!

„Građanska koailicija „Prvi mart“ najoštrije osuđuje početak linča koji je Radio-televizija Republike Srpske pokrenula sinoć protiv nas i naših aktivista emitovanjem takozvanog priloga u takozvanoj emisiji „Pečat“. Neodgovorno se poigravajući sa sigurnošću naših aktivista i aktivistica koji žive i rade tamo gdje su uvijek živjeli – u svojim prijeratnim prebivalištima – RTRS je sinoć pokazao da se od vremena Riste čoge na toj takozvanoj televiziji nije promijenilo ništa.

I pored toga što znamo da je nastala na „žurnalističkoj tradiciji“ rečenog čoge i „prihvaćenoj praksi“ intervjuiranja ratnih zarobljenika, ovim putem želimo da ih podsjetimo da ovo nije 1992. godina i da nas neće zastrašiti. Mi smo tamo gdje smo uvijek i bili. I čekamo ih.

Nazivati legalnu činjenicu prijave prebivališta i provođenja Aneksa 7 „uvozom birača“ je podrivanje mira u Bosni i Hercegovini i izlaganje riziku svih onih naših sugrađana koji su se vratili i žive u ambijentu u kojem atmosferu kroji ovaj tobožnji javni emiter i liku osoba kao što je izvjesni Nenad Petrović, civilno lice na službi u RTRS-u.

Pošto nema sumnje u to da je RTRS privatna televizija Milorada Dodika, isto tako nema nikakve sumnje da je riječ o politički instruiranom izvještaju, koji za cilj ima zastrašivanje preživjelih i povratnika.

RTRS je, kao što je devedesetih bio integralni dio zajedničkog zločinačkog poduhvata u kojem je najmanje milion ljudi protjerano iz svojih domova, pokaza da ostaje vjeran tradiciji Zorana Piroćaca i da takozvani novinari RTRS-a ni danas ne bi prezali od snimanja strijeljanja zarobljenika kao što su radili u Kravici, 13. jula  1995. godine. Jer, vi i Srpska ste, vršnjaci, gospodo, zar ne? Znate o čemu govorimo: silovanjima u Foči, logorima u Prijedoru, genocidu istočnoj Bosni.

Pošto „Prvi mart“ nije nikakva fantomska organizacija, odnosno „ustaško-džihadska koalicija“, nego koalicija nevladinih organizacija koje djeuju transparentno i u skladu sa zakonom, poduzećemo i one ograničene mjere koje imamo na raspolaganju po zakonu i podnijeti pritužbu Regulacionoj agenciji za komunikacije.

U međuvremenu, RTRS-ovim saučesnicima u spomenutom prilogu, Aleksandri Pandurević, Sredoju Noviću i Radomiru Pavloviću, želimo odgovoriti. Gospođice Pandurević, kada ćete odgovoriti na javno iznesene navode da ste učestvovali u držanju u ropstvu zarobljene Bošnjakinje u Vašoj porodičnoj kući u Hadžićima? Gospodine Noviću, gdje i kako ste uklonili dosije o ratnim zločinima jedinice „Miće“ u Tesliću, u vrijeme kada ste bili ministar unutrašnjih poslova entiteta RS? Gospodine Pavloviću, Vama nećemo odgovarati, nego Vas pozivamo da prije nego što sebi date za pravo da komentarišete zbivanja u Bosni i Hercegovini, Vašu porodicu i doktorsku praksu preselite i Bajine Bašte barem u Skelane i makar probate živjeti sa sirotinjom sa lijeve obale Drine koju huškate na ponovno klanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.