Pokrenuta Inicijativa “Jer me se tiče”

* Iza Inicijative ne stoje ničiji finansijski, materijalni, politički ili bilo koji drugi nečasni interesi, te smo ponosni na samoodrživost i ‘grassroots’ karakter Inicijative

U srijedu, 16. aprila 2013. godine, aktivisti iz cijele Bosne i Hercegovine su se okupili u Art kinu Kriterion u Sarajevu, kako bi ozvaničili pokretanje Inicijative "Jer me se tiče", koja je nastala kao odgovor na sveprisutnu diskriminaciju i dvodecenijsko gaženje prava civilnih žrtava rata.

Jedan od pokretača Inicijative "Jer me se tiče", prijedorčanin Emir Hodžić, izjavio je kako je "došlo vrijeme da se u BiH konačno okupe ljudi koji prepoznaju suštinske probleme i koji će se izboriti za dostojanstvo i prava svih građana, a posebno civilnih žrtava rata." Hodžić je naveo i kako žele "stvoriti siguran prostor za žrtve – prostor koji će uvažiti, poštovati i prepoznati njihove patnje. Zbog svega navedenog, dužan sam obznaniti kako iza Inicijative ne stoje ničiji finansijski, materijalni, politički ili bilo koji drugi nečasni interesi, te smo ponosni na samoodrživost i ‘grassroots’ karakter Inicijative."

Goran Zorić, aktivista Inicijative, sinoć je pozvao prisutne da, na godišnjicu zločina u Ahmićima i Trusini, odaju počast žrtvama, naglasivši kako je "u Bosni i Hercegovini, nažalost, teško naći datum koji ne nosi sjećanje na neki zločin iz prošlosti, što govori o značaju pokretanja Inicijative."

Iz Inicijative je takođe poručeno da su "građani BiH taoci zapečaćenog kruga stvorenog manipulacijom nacionalnim interesima, podsticanjem osjećaja ugroženosti na etničkoj osnovi, te stalnim glasanjem za partije koje se predstavljaju kao tobožnji zaštitnici nacionalnih interesa. U tom krugu stradavaju marginalizirani i nemoćni. Međutim, taoci takvog stanja smo svi mi – oni koji su preživjeli dešavanja 90-tih, ali i oni koji su se tada tek rađali. Ako sada ne podignemo glas – a prvi korak na putu od 1000 milja je već napravljen – taoci će biti i oni koji se tek trebaju roditi."

Aktivistima iz Sanskog Mosta, Konjica, Foče, Visokog, Zenice, Živinica, Širokog Brijega, Banja Luke, Bijeljine, Mostara, Novog Grada, Tuzle, Posušja, Gornjeg Vakufa, Uskoplja, Bihaća, Visokog, Sarajeva i drugih bh. gradova pridružili su se i članovi benda Dubioza kolektiv, koji su svojim nastupom pružili podršku Inicijativi. Osim Dubioze, nastupili su i Punkart iz Tuzle, DBAU iz Prijedora i Andrija iz Livna.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.