Pokrenuta Inicijativa “Jer me se tiče”

* Iza Inicijative ne stoje ničiji finansijski, materijalni, politički ili bilo koji drugi nečasni interesi, te smo ponosni na samoodrživost i ‘grassroots’ karakter Inicijative

U srijedu, 16. aprila 2013. godine, aktivisti iz cijele Bosne i Hercegovine su se okupili u Art kinu Kriterion u Sarajevu, kako bi ozvaničili pokretanje Inicijative "Jer me se tiče", koja je nastala kao odgovor na sveprisutnu diskriminaciju i dvodecenijsko gaženje prava civilnih žrtava rata.

Jedan od pokretača Inicijative "Jer me se tiče", prijedorčanin Emir Hodžić, izjavio je kako je "došlo vrijeme da se u BiH konačno okupe ljudi koji prepoznaju suštinske probleme i koji će se izboriti za dostojanstvo i prava svih građana, a posebno civilnih žrtava rata." Hodžić je naveo i kako žele "stvoriti siguran prostor za žrtve – prostor koji će uvažiti, poštovati i prepoznati njihove patnje. Zbog svega navedenog, dužan sam obznaniti kako iza Inicijative ne stoje ničiji finansijski, materijalni, politički ili bilo koji drugi nečasni interesi, te smo ponosni na samoodrživost i ‘grassroots’ karakter Inicijative."

Goran Zorić, aktivista Inicijative, sinoć je pozvao prisutne da, na godišnjicu zločina u Ahmićima i Trusini, odaju počast žrtvama, naglasivši kako je "u Bosni i Hercegovini, nažalost, teško naći datum koji ne nosi sjećanje na neki zločin iz prošlosti, što govori o značaju pokretanja Inicijative."

Iz Inicijative je takođe poručeno da su "građani BiH taoci zapečaćenog kruga stvorenog manipulacijom nacionalnim interesima, podsticanjem osjećaja ugroženosti na etničkoj osnovi, te stalnim glasanjem za partije koje se predstavljaju kao tobožnji zaštitnici nacionalnih interesa. U tom krugu stradavaju marginalizirani i nemoćni. Međutim, taoci takvog stanja smo svi mi – oni koji su preživjeli dešavanja 90-tih, ali i oni koji su se tada tek rađali. Ako sada ne podignemo glas – a prvi korak na putu od 1000 milja je već napravljen – taoci će biti i oni koji se tek trebaju roditi."

Aktivistima iz Sanskog Mosta, Konjica, Foče, Visokog, Zenice, Živinica, Širokog Brijega, Banja Luke, Bijeljine, Mostara, Novog Grada, Tuzle, Posušja, Gornjeg Vakufa, Uskoplja, Bihaća, Visokog, Sarajeva i drugih bh. gradova pridružili su se i članovi benda Dubioza kolektiv, koji su svojim nastupom pružili podršku Inicijativi. Osim Dubioze, nastupili su i Punkart iz Tuzle, DBAU iz Prijedora i Andrija iz Livna.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.