Dvije eksplozije na Bostonskom maratonu, najmanje dvoje mrtvih

 

Dvije eksplozije su se dogodile na ciljnoj ravnini Bostonskog maratona, a policija je potvrdila da su poginule najmanje dvije osobe, dok je najmanje 28 povrijeđenih.

Na mjestu događaja se nalazi policija i brojne medicinske ekipe koje ukazuju pomoć povrijeđenim posmatračima i učesnicima.

Okrvavljeni gledaoci prebacivani su u medicinski šator podignut kako bi se u njemu pružala pomoć iscrpljenim maratoncima. Policajci su se probijali kroz takmičare dok su oni trčali u pravcu suprotnom ciljnoj liniji, prenosi AP.

“Mnogo je ljudi povrijeđeno”, izjavio je čovjek, koji je po svom takmičarskom broju 17528 identifikovan kao Frank Deruyter iz Sjeverne Caroline.

On nije bio povrijeđen, ali su maratonski radnici prebacivali jednu ženu, koja je bila takmičarka, prema medicinskom šatoru dok je krv curila iz njene noge. Bostonski policajac, s povredom noge koja je krvarila, prebačen je vozilom s mjesta održavanja maratona.

Eksplozije su se dogodile sat vremena nakon što su pobjednici prošli cilj. Prema nepotvrđenim informacijama, bombe su bile postavljene u kantama za smeće.

Uzrok ovih eksplozija zasad nije poznat, a na ulicama Bostona vlada haos.

Navodno, policija je pronašla još dvije eksplozivne naprave koje su odmah razmontirane.

Policija je evakuisala hotel Mandarin u kojem je pronađen sumnjivi paket, a nakon toga je evakuisan i hotel Lenox. Ranije je zatvoren hotel Fairmont Copley Plaza. Počela je i potraga za mogućim bombama postavljenim u blizini, koje još uvijek nisu eksplodirale.

Bostonski maraton je jedan od najvećih atletskih događaja u SAD-u koji svake godine okupi nekoliko desetina hiljada ljudi.

CBS News javlja da policija posjeduje snimke videonadzora na koja se vidi osoba koja donosi ruksake na mjesta eksplozija.

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.