Monstrum s Grbavice osuđen na 45 godina zatvora

 

Sud Bosne i i Hercegovine izrekao je danas Veselinu Vlahoviću Batku maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine. Ovo je najveća kazna za zločine u BiH ikad izrečena.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine, kojim je predsjedavao državni sudija Zoran Božić, osudilo je danas ratnog zapovjednika paravojne jedinice srpskih snaga “Bijeli anđeli” Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao monstrum s Grbavice, na 45 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine.

Vlahović je proglašen krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Optužnica je sadržavala 66 tačaka, a sudija ju je čitao više od sat i po. Vlahović je u šest tačaka optužnice oslobođen optužbe.

Avdo Hebib je nakon izricanja presude u izjavi za Federalnu televiziju kazao da ona, nažalost, nije mogla biti veća.

“Za ovoliko krivičnih i monstruoznih djela, Batko ne dobija ni po godinu dana zatvora za jedno djelo. Nije ovo nikakva satisfakcija ljudima koji su preživjeli torture. Mora se postaviti pitanje da li je on sam sa nekoliko ljudi mogao počiniti ovoliko zločina bez naredbodavaca i podrške”, kazao je Hebib.

Sudija Božić počeo je čitanje optužnice tačno u devet sati. U optužnici su se mogli čuti potresni iskazi 112 svjedoka o najmonstruoznijim zločinima koja je Batko sa svojom zločinačkom grupom počinio 1992. godine.

Monstrum s Grbavice je bez imalo milosti tukao i pljačkao nesrpsko stanovništvo, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva. Tako su se mogli čuti detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije također ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sudija Božić je pročitao da je Vlahović krajem juna 1992. godine došao u stan porodice Sulić na Grbavici. Denisa Sulića je počeo tući i tražiti da skine zlato koje je imao na sebi. Od porodice je, prijeteći, tražio da mu predaju sav novac koji su imali. Nakon toga je izašao iz stana, izveo oca Ljubomira i prisilio ga da mu otključa svoje vozilo kojim se odvezao u nepoznatom pravcu.

U junu 1992. godine došao je u stan bračnog para s Grbavice i tražio novac. Kada je oštećena rekla da nema novca, počeo ju je nožem bosti po licu i prijetiti da će je zaklati. Nakon toga ju je uhvatio za jednu dojku i kazao da će je odrezati, jer to “Turkinjama ne treba”. Nožem je, zatim, rasporio njenu bluzu iz koje je ispala vrećica s novcem. Nakon toga joj je zadigao suknju i tražio da vidi da li je još nešto sakrila, stoji u optužnici.

Također, u jednoj od tačaka optužnice je navedeno da je u junu 1992. iz zgrade na Grbavici izveo trojicu stanara, Nuhanović Kemala, Knežević Želimira i čonlić Muharema, uveo ih u vozilo i odvezao na mjesto na kojem ih je ubio vatrenim oružjem.

Ovo su samo neki od monstruznih zločina Veselina Vlahovića i njegove zločinačke grupe koja je 1992. sijala strah među stanovnicima Grbavice, Vraca i Kovačića.

Sud BiH je optužnicu koja Vlahovića tereti za zločine protiv čovječnosti potvrdio 24. februara 2011. godine. U optužnici se navodi da je kao pripadnik paravojnih snaga samoproglašene Srpske republike BiH, a kasnije RS-a, progonio nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

(Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.