Danas najmasovniji protesti ispred zgrade Parlamenta BiH

 

Ispred zgrade Parlamenta BiH danas će se, najvjerovatnije, okupiti do sada najveći broj demonstranata koji traže hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Očekuje se dolazak više od 5.000 građana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

 Masovno okupljanje očekuje se u 11:55 sati, a svoje dolaske najavili su predstavnici mnogih nevladinih organizacija, penzioneri, studenti, taksisti, nezaposleni, osobe iz sporta, kulture i drugih sfera javnog života u našoj zemlji, kao i mnogi drugi.

Preko društvenih mreža na okupljanje su pozvani svi građani i građanke iz svih gradova da, kako su naveli, zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažu da ne odustaju od svojih zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari i političarke.

Osim usvajanja zakona, građani BiH koji već nekoliko dana protestuju širom naše zemlje, traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana.

Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda. Demonstranti traže da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni i, kako navode, izloženi represiji.

“Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata. Svaki čovjek je bitan na demonstracijama i pozivamo građane i građanke iz svih gradova da nam se priključe i da budemo još brojniji nego u četvrtak”, poziv je koji je upućen svim građanima.

Za danas je ujedno zakazano i vanredno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), koje će raspravljati o mogućnostima za usvajanje, odnosno nametanje neophodnog zakona o JMB.

Podsjetimo, protesti su počeli 5. juna kada je grupa građana i građanki, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH. Zahtjev je bio jednostavan – da mala Belmina odmah dobije JMB kako bi otputovala na liječenje.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli su u zgradama, nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

(Klix.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.