Džuma…

 

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Prolaze godine, izučavamo, korigujemo i izgrađujemo sebe. Dođe trenutak pa nekad pomislimo “eh sad je dosta, postigli smo nivo koji smo ciljali”. Čak znamo sebi dopuštati neke stvari za koje imamo i neka svoja opravdanja.

Tamam kada pomislimo da smo napokon sazrili, pogodi nas neko iskušenje koje nas uzdrma. Pitamo se otkud sad ovo, danima u mislima analiziramo – kako se ovo moglo desiti, gdje je napravljena greška, na šta nismo računali?….

Allah, dž.š., kad želi iskrene robove od neiskrenih odvojiti, iskušava ih. Ta iskušenja za koja se koristi riječ “fitna” u korijenu znači čišćenje zlata od materijala koji je pomiješan s njim, s fitnom se nečiste odvajaju i ostane ona čista srž zlata.

Kada pogledamo Poslanikov, s.a.v.s., život kao glavno mjerilo nama, od početka objave do pobjede Poslanik, s.a.v.s., i prva generacija muslimana imali su razna iskušenja, da bi Allah, dž.š., otkrio one najiskrenije i učvrstio, a one koji se kolebaju udaljio. Tako je ta prva pribrana generacija Kur'ana uspjela doći do cilja. Na početku su bili manjina pa su imali razna mučenja, glad, bojkot, a zatim Hidžra kao jedno veliko iskušenje. Događaj Isra je jedno od većih iskušenja u kojem su neki sumnjali da li je to stvarnost. Poraz na Uhudu je bilo razočarenje, zar su mušrici mogli poraziti Poslanika s.a.v.s.? Potvora Aiše, r.a., je bila velika fitna među muslimana dok nisu se pokazali oni koji se drže prave upute i one koji griješe. Bitka na Tebuku je otkrila licemjere, s time da je to bilo veliko iskušenje i za iskrene pokajnike. Svi ovi događaji i još dosta njih koje nismo spomenuli pribralo je prave vjernike, i dok su se neki udaljili, pribrani su postajali sve jači i jači.

Allahovi društveni zakoni se ne mijenjaju bez obzira na stoljeće i narode. Kur'an je uputa do Sudnjeg dana. Svi vjernici koji su rekli “vjerujemo i pokoravamo se” moraju biti iskušani.

“Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: “Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu.” (Ankebut:2-3)

Nismo računali dok god smo živi da će se iskušenja nastaviti u različitim oblicima. Nismo dobro analizirali da li smo smjeli sebi dopuštati neke stvari, da li su naša opravdanja bila zaista opravdana? Nesvjesno se pravimo previše pametni i mudrujemo dozvoljavajući sebi stvari koje ne bi smjeli, proširujući granice koje ne bi trebali. Pa onda kada udarimo glavom od zid, pitamo se gdje smo pogriješili?

Nismo računali da smo insani koji imaju nefs! Nismo na svoj nefs računali, pa smo se usudili ući u minska polja i lahko upasti u harame. Toliko smo imali povjerenja u sebe koje smo izgrađivali godinama, mislili smo da nije moguće nagaziti na minu, jer smo znali šta je dozvoljeno a šta nije. A nismo znali da nije dovoljno samo znanje da bi smo izbjegli sumnjive stvari koje nas lahko mogu uvesti u nedozvoljene!

Allah, dž.š., bolje zna nas od nas samih, pa je rekao da se ne približavamo haramu. Veoma je bitno; nije riječ o činjenju harama nego je o približavanju! Jer je naš Gospodar, koji je nas stvorio, znao je da nismo dovoljni jaki, jer imamo nefs koji nas želi približiti haramu.

Lakše se sačuvati nego prići i boriti se, a nikad se ne zna hoćemo li nagaziti na jednu od tih mina!

A kad mina eksplodira nema više povratka!

“To su Allahove granice, i ne približujte im se! Eto tako Allah objašnjava ljudima propise Svoje da bi se onoga što im je zabranjeno klonili.” (El-Bekare: 187.)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.