Hag: Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora za zločine u BiH

 

Haški tribunal kaznio je Miću Stanišića, ratnog ministra policije Republike Srpske i Stojana Župljanina, ratnog načelnika Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci te člana Kriznog štaba Autonomne regije Krajina sa po 22 godine zatvora. Oni su okrivljeni za progone i ubistva Bošnjaka i Hrvata u dvadeset općina BiH, odnosno za zločine počinjene od aprila do decembra 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić i Župljanin krivi za progone, zločine protiv čovječnosti, ubistva, mučenja, okrutno postupanje i nehumana djela, protupravno zatočenje, stvaranje i održavanje nehumanih životnih uslova, deportacije, pljačkanje imovine, uništavanje gradova i sela, te nametanje i održavanje restriktivnih mjera.

Mićo Stanišić je oslobođen krivične odgovornosti za istrebljenje nesrpskog stanovništva na teritoriji planirane srpske države. Obojica su za navedene zločine dobili po 22 godine zatvora.

Sudsko vijeće je ocijenilo da je Župljanin bio ključna figura u blokadi Banje Luke, te da je slao svoje jedinice da razoružavaju Bošnjake i Hrvate, istovremeno odbijajući da pruži bilo kakvu zaštitu nesrpskom civilnom stanovništvu iako mu je to bila dužnost. Također, Sud je utvrdio da Župljanin nije proveo nikakvu istragu o zločinima iako je znao za njih, čak štiteći zločince. Utvrđeno je da je doprinio uklanjanju Bošnjaka i Hrvata sa područja u kome su djelovale njegove jedinice.

Stanišić je bio u bliskim odnosima sa Radovanom Karadžićem i drugim vodećim članovima udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio uspostavljanje srpske države i uklanjanje nesrpskog stanovništva s tog područja. Sud je ocijenio da je Stanišić također kao čelni čovjek policije u RS-u propustio svoju obavezu da zaštiti civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti. Stanišić je, kako je utvrdio Sud, i namjeravao i značajno doprinio uklanjanju i Hrvata i Bošnjaka sa teritorije planirane srpske države u BiH. Ipak, ustanovljeno je da nije krivično odgovoran za zločine istrebljenja nesrpskog stanovništva.

Sud je prihvatio dokaze Tužilaštva prema kojima su policijske snage Republike Srpske bile odlučujući faktor u ostvarivanju ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata, koji su počeli Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Funkcioneri i pripadnici MUP-a imali su izuzetno značajnu ulogu u preuzimanju vlasti u općinama, kako bi se zasnovala etnički čista srpska država.

S tim ciljem su počinjena masovna ubistva nesrpskih civila, poput onog na Korićanskim Stijenama, i podizani zloglasni logori, kao što su Omarska, Manjača i Keraterm, u kojima su zlostavljani, ubijani i ponižavani Bošnjaci i bosanski Hrvati. Hiljade Bošnjaka i Hrvata napustilo je općine i gradove, poput Prijedora, Teslića, Bosanskog Šamca, Gackog, Ilijaša, Vogošće, Pala, Višegrada, Vlasenice, ZVornika, Brčkog, Doboja… u kojima su na najbrutalniji način djelovale i iživljavale se nad zarobljenim civilima policijske jedinice kojima su upravljali Mićo Stanišić i Stojan Župljanin.

”Zamisao o velikoj Srbiji ima dugu historiju. Ova zamisao se sastoji u proširenju Srbije na dijelove Bosne i Hercegovine i Hrvatske gdje srpsko stanovništvo živi u velikom broju”, kazao je predsjedavajući Pretresnog vijeća Haškog tribunala Burton Hall sa Bahama.

On je detaljno iznio činjenice o nedjelima nad Bošnjacima i Hrvatima u 20 općina i gradova Bosne i Hercegovine za koje su Stanišić i Župljanin odgovorni.

”Cilj ovih radnji bilo je uspostavljanje srpske države, što je moguće etnički čišće, uklanjanjem bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata. Stvoren je zajednički plan. Cilj plana je bio uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata činjenjem zločina deportacije i prisilnog premještanja kao zločina protiv čovječnosti”, kazao je sudija Hall.

U završnim riječima Tužilaštvo je tražilo doživotnu robiju i za Stanišića i za Župljanina, a odbrana oslobađajuće presude.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.