Plava voda ostala bez stabala vrbe

 

Građani Travnika: Ogorčeni smo; Načelnik: Vrbe su bile truhle

 

Protekle sedmice Travnik je ostao bez jednog od svojih simbola, vrba na Plavoj vodi, turističkoj znamenitosti jedinstvenoj u tom dijelu srednje Bosne. Ogorčeni građani traže odgovore od načelnika Admira Hadžiemrića.

Na društvenim mrežama i internetskim forumima, Travničani, ali i turisti koji su bar jednom imali priliku uživati u hladu vrba na Plavoj vodi, ne mogu vjerovati da je na ovaj način uništen jedan od simbola vezirskog grada.

“Svaki put kada sam išao u Travnik, privatno ili poslovno, obavezno sam predahnuo na ovom divnom, a sada sablasnom mjestu, koje sada zaista žalosno izgleda. Mislim da bi taj neko ko je naredio sječu stabala trebao snositi odgovornost za nedjelo”, kaže turista u jednom od mnogobrojnih komentara.

Posječene zbog starosti

Vlasnik konobe Plava voda Edin Nuhbegović za portal Klix.ba kaže kako su stabla posječena zbog starosti.

“Tri komisije iz Općine Travnik su dolazile kako bi provjerile da li su stabla bolesna. Cijeli proces uklanjanja vrba trajao je tri-četiri dana. Ne mislim da su ih trebali u ovolikoj mjeri posječi, prema mom mišljenju, mogli su ostaviti tri metra visine”, kaže Nuhbegović.

U Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda kažu da su i oni jučer dobili informaciju da su vrbe posječene.

“Zbog toga smo jutros razgovarali sa predstavnicima Općine Travnik i rečeno nam je da su vrbe posječene zbog starosti, uz obrazloženje da ugrožavaju sigurnsot građana. Ako je tačno, onda je to jedino opravdanje. Ipak, mislim da je javnost trebala biti prethodno upoznata o planovima sječe vrba”, kaže za portal Klix.ba direktor ovog preduzeća Ernad Granić.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić kaže da je sječa vrba urađena uz konsultacije sa stručnjacima.

Konsultacije sa biologom

“Mi nismo otišli tamo i posjekli vrbe zbog toga što su nam smetale, već zbog toga što su veoma stare, truhle i predstavljale su opasnost od rušenja. Prošle godine na tom mjestu se srušilo stablo koje, srećom, nije ugrozilo posjetioce i stanovnike. Nakon toga smo napravili plan uklanjanja starog drveća u cijelom gradu, koje predstavlja opasnost. Na Plavoj vodi smo posvetili posebnu pažnju šta možemo ostaviti, a šta ne i uz konsultacije sa biologom iz Zavičajnog muzeja Travnik”, kaže Hadžiemrić za portal Klix.ba.

On dodaje kako će na tom mjestu biti posađeno novo drveće.

“Nažalost, to smo morali uraditi iz sigurnosnih razloga. Možda postoji propust što nismo upoznali građane o ovom slučaju”, pojašnjava načelnik Općine Travnik za naš portal te dodaje kako ovo nema nikakve veze sa eksploatacijom vode iz tog dijela.

Novinarka Jasmina Pajić kaže kako navedeno objašnjenje načelnika nema utemeljenje.

“Jučer smo snimili nekoliko fotografija na kojima se vidi da te vrbe ne ugrožavaju građane, automobile ili bilo šta drugo. To je objašnjenje koje nema logike ni smisla. Šta stoji iza sječe vrba, stvarno ne znam. Ja sam još u šoku”, kaže Pajić.

Neformalna grupa građana Travnika okupit će se danas kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo povodom sječe vrba na Plavoj vodi.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.