Zmajevi mogu, hoće i žele pobjedu protiv Grčke

 

Trupe Safeta Sušića večeras na Bilinom Polju igraju jednu od najvažnijih utakmica u okviru kvalifikacija za plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2014. održati u Brazilu. U Zenici gostuje Grčka koja je 2004. postala “vladar Starog kontinenta”. Zmajevi su trenutno prvi na tabeli grupe G. Imamo isto bodova kao i naš večerašnji supanik (10), ali i mnogo bolju gol razliku.

Historija nas je naučila da Helene nikada ne treba unaprijed otpisati. Ako se potcijene mogu biti izuzetno opasni. Godinama demonstriraju kako im je odbrana granitna. Igraju čvrsto, defanzivno, najčešće 4-2-3-1, odnosno 4-5-1. U dosadašnje četiri utakmice primili su samo jedan pogodak. Oni su majstori destrukcije i prekida. Apsolutno sve im se zasniva na odbrani. Ponekad njihov nogomet ne vole ni sopstveni navijači.

“Sigurno je da očekujem jednu tešku utakmicu između dvije kvalitetne reprezentacije.Ovaj okršaj je izuzetno važan. Ne možemo reći da će odlučiti ko će ići dalje, ali sigurno ko pobijedi bit će bliže prvom mjestu i odlasku na Mundijal”, kazao je na konferenciji za medije grčki selektor Fernando Santos. Inače, on ima nadimak “Mehaničar” kojeg je zaradio još 1977. godine kada je postao inženjer elektronike i telekomunikacije.

Odgovornost na igračima

U našoj svlačionici sa dosta optimizma i samopouzdanja očekuju ovaj sudar. Igrači su savršeno mirni, koncentrisani i motivisani za dobar rezultat. Optimizam temelje na osnovu dosadašnjih rezultata.

Selektor Sušić je na konferenciji za medije istakao da još uvijek ima dileme u vezi sa našim sastavom, a prije svega se tiče pozicije posljednjeg veznog igrača.

“Ne vjerujem da ću utakmicu početi s Elvirom Rahimićem i Adnanom Zahirovićem. Igrat će samo jedan od njih, jer idemo na pobjedu. Dilema je i ko će igrati umjesto Pjanića. Posljednja linija je poznata, činit će je Mensur Mujdža, Ognjen Vranješ, Emir Spahić i Ervin Zukanović”, izjavio je Sušić.

Dodao je kako će odgovornost da završe posao prepustiti igračima.

“Imamo dovoljno samopuzdanja da igramo s bilo kojom reprezentacijom. Da igraju Salihović i Pjanić rekao bih da ćemo slaviti, ali smo u ovoj situaciji dosta oprezniji”, istakao je popularni Pape.

Da bi naši reprezentativci stigli do kompetnog plijena morat će nametnuti osnovne nogometne teze. Između ostalog ubacivati se u prostor bez lopte kako bi se nudilo rješenje i stvorio višak, biti koncentrisan u prekidima, izbjegavati pogrešna dodavanja i prekršaje u zoni udarca, zgusnuti formaciju da bi se lakše razvila pas-igra, udaljiti protivnika od gola…

Prekid najjače oružje Helena

Činjanica je da Spahića i saigrače očekuje izuzetno težak meč, ali niko i ne razmišlja drugačije. Grci nisu izgubili u jednoj kvalifikacionoj utakmici niti čitav prošli, niti ovaj mandat. Dakle, imaju sve kvalitete kojih se Zmajevi ne trebaju bojati, ali ih moraju respektovati. Nema dvojbe da su im najjače oružje – prekidi. U takvim situacijama znaju biti opasni. Apsolutno, znaju igrati na rezultat.

Ipak, naši reprezentativci trebaju nametnuti kombinatoriku, tu treba graditi našu priču protiv neugodnih Grka koji imaju mane, ali ih vješto skrivaju. Stoga uz podršku sa tribina Papetovi izabranici trebaju pokušati pobijediti, mada ova utakmica nije “biti ili ne biti” za nas.

Bez dvojbe, trijumf bi ojačao ambicije u trci za prvo mjesto, jer osim poziciji na tabeli tabeli ojačala bi se pozitivna atmosfera oko Zmajeva. A to je uvijek bod više na putu ka velikim takmičenjima.

Utakmica se igra u 20:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Mogući sastav BiH: Begović, Spahić, Vranješ, Mujdža, Zukanović, Zahirović, Medunjanin, Lulić, Misimović, Džeko i Ibišević.

Tabela grupe G:

1. BiH 4 3 1 0 15:2 10
2. Grčka 4 3 1 0 5:1 10
3. Slovačka 4 2 1 1 5:3 7
4. Litvanija 4 1 1 2 3:6 4
5. Latvija 4 1 0 3 5:8 3
6.Lihtenštajn 4 0 0 4 1:14 0

Grčka u brojkama:

FIFA ranking: 12.
Najbolji FIFA ranking: 8. (april 2008.)
Najlošiji FIFA ranking: 66. (septembar 1998.)
Najviše nastupa: Theodoros Zagorakis (120)
Najbolji strijelac: Nikos Anastopoulos (29)
Najveća pobjeda: Grčka – Sirija 8-0 (novembar 1949.)
Najveći poraz: Mađarska – Grčka 11-1 (mart 1938.)
Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo – dva nastup, Evropsko prvenstvo – tri nastupa (jedna titula)
Stanovnika: 11.306.000

 

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.