Fantastična noć u Zenici BiH uništila Grke

 

U možda i najboljoj utakmici od kada postoji reprezentacija Bosne i Hercegovina Zmajevi su savladali Grčku rezultatom 3:1 na Bilinom Polju i ostvarili veliku pobjedu kojom su širom otvorili vrata Svjetskog prvenstva u Brazilu naredne godine.

Strijelci za Bosnu i Hercegovinu su bili Edin Džeko u 29. i 53. minuti i Vedad Ibišević u 44. minuti, dok je za Grke pogodio Gekas u posljednjim trenucima utakmice.

Suparnici su počeli oprezno. Postavili su se očekivano defanzivno. Naši su krenuli ofanzivno tako da je Vranješ već u 5. minuti imao odličnu priliku nakon kornera. Šutirao je glavom, ali je Karnezis odbranio. Izabranici Safeta Sušića su dominirali, ali do 25. minute nisu ozbiljnije zaprijetili gostima. Tada je Džeko pokušao glavom, ali je bio neprecizan.

Džeko i Ibišević poentirali

Sljedeći napad jeste. Igrala se 29. minuta kada je Misimović ubacio fantastičnu oštru loptu u šesnaesterac. Džeko je ondje bio najprisebniji i između tri grčka igrača loptu je glavom skrenuo u mrežu za 1:0.

Samo šest minuta kasnije, nakon što je Tzavellas oborio Mujdžu, u kaznenom prostoru dosuđen je jedanaesterac. Misimović je šutirao, ali je čuvar mreže gostiju odbranio. Na odbijenu loptu natrčao je Ibišević koji je, uz dosta sreće, povećao na 2:0. To je izazvalo veliko oduševljenje na tibinama Bilinog polja.

Holebas je u 39. minuti dobro šutirao, ali je bio neprecizan.Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao.

Sušićeve trupe bile su na najvećem mogućem nivou. Prvih 45 minuta kao u najljepšem snu. Zmajevi su prizemljili igru, nametnuli kombinatoriku i posjedom lopte širili suparničke linije.

Tandem iz Wolfsburga podsjetio na najljepše dane

Bh. reprezentativci su nastavili i u drugom dijelu igrati odlično. To je konkretizirano u 54. minuti. Ponovo je u fokusu bio nekadašnji tandem iz Wolfsburga. Misimović je centrirao, a Džeko pogađa glavom za 3:0.

Svojim potezima podsjetili su na najljepše dane kada su sa “Vukovima” dotakli vrh u Bundesligi. Nakon toga se najčešće igralo između dva šesnaesterca.

Do kraja su naši dominirali taktičko-tehnički. Grci su teško pronalazili način da ugroze Begovića. U 88. minuti Stevanović nije iskoristio dobru priliku. Ipak, u sudijskoj nadoknadi Gekas je smanjio rezultat na 3:1.

Zmajevi su upisali četvrtu kvalifikacionu pobjedu i imaju 13 bodova. Izabranici Safeta Sušića sada su usamljeni na vrhu u grupi G.

 

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.