KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Iako su znakovi proljeca svuda oko nas, od cvrkuta ptica do prvih cvijetova i pupolja behara, vrijeme se jos uvijek nije ustabililo, i sto bi rekli stari jos samo da prodju “Babine huke”…

Nakon putovanja u Novi Travnik zajedno sa aktivistima Optimista2004, o cemu sam vec nesto malo pisao, u ponedeljak sam zajedno sa Mirsadom Duratovicem, Predsjednikom Udruzenja logorasa Prijedor 92 i Jasminom Spahicem Predsjednikom Merhameta iz Bosanske Dubice, krenuo na put u Srebrenicu kako bi ucestvovali u radu druge konferencije građanske koalicije „Prvi mart“, uz učešće predstavnika povratničkih udruženja iz Srebrenice, Bratunca, Višegrada, Zvornika, Brčkog, Bijeljine, Modriče i Doboja.

Konferencija se odrzala u utorak u Memorijalnom centru „Potočari“.

Konferenciju je otvorio Emir Suljagić, koji je riječima „Ovo što mi radimo mora ostati iznad i van politike, budite sigurni da bit ćete predmetom pritisaka i zagovaranja.“, najavio potrebu iznadstranačkog jedinstva svih povratnika u entitet Republika Srpska.

Almir Salihović, koordinator za aktivnosti Koalicije, predstavio je dosadašnje rezultate rada koalicije „Prvi mart“. Između ostalog predstavio je rezultate uspostavljene saradnje sa medijima, sa entitetskim i kantonalnim vlastima u Federaciji, te sa udruženjima izbjeglica u dijaspori.

Okupljeni su informirani o formiranoj strukturi „Prvi mart“ u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, te su najavljene posjete koalicije „Prvi mart“ Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj u aprilu, a zatim i u drugim zemljama Evrope u maju i junu mjesecu, prije dolaska dijaspore na ljetne odmore.

U nastavku konferencije razgovaralo  se o strukturi koalicije, imenovanju Koordinacijskog odbora koji će predstavljati lokalne zajednice kao i različite kategorije ugroženih građana. 

Osnovna poruka ovog skupa je da samo jedinstvo i nadstranačko djelovanje znače borbu za opstanak države.

Sinoc je odrzan sastanak clanova Kulturno umjetnickog drustva Kozara i prestavnika udruzenja sa podrucja Kozarca radi dogovora o polasku u Svicarsku, kako bi ucestvovali na trecem tradicionalnom druzenju koje nosi naziv “Kozarac u srcu”.

Ovo druzenje organizuje BKC Kula CH a odrzace  se sad u subotu 16. marta u Zofingenu sa pocetkom u 19h.

Polazak je dogovoren za veceras, a dolazak u Svicarsku planira se u petak oko 17h.

Toliko ovaj put, vidimo se u Svici 🙂

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.