KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Kozarcani su danas u velikom broju ispratili na ahiret Saida Jakupovica, za nas poznatijeg kao Rajkus. Bilo je tu i dosta njegovih saboraca koji su pristigli sa raznih strana da ga selame posljednji put i da se halale.

Nasa brojnost pokazuje koliko je Rajkus bio postovan medju svojim sugradjanima. Prosao je logore, prosao rat, vratio se u svoj Kozarac gdje je evo nakon poduze bolesti preselio na ahiret.

Njegova smrt, s druge strane, ponovo je pouka nama zivima o prolaznosti dunajluka te da tamo, osim dobrih i losih dijela nista necemo ponijeti, pouka da razmislimo sta cinimo i da li se pripremamo za taj dan kada ce nas ovako ponijeti.

Pouka nama zivima da se ujedinimo, da zbijemo safove kao sto to ucinimo u ovakvim prilikama…

Neka ti je rahmet prijatelju..

Mart nam je zaista i donio sunce, nakon dugo sivih dana, konacno se pojavilo i donijelo nam topline i svjetla, pa je tako i carsija odmah malo zivnula. Jos malo ce i trece dzemre udariti u zemlju i moci cemo reci da je i proljece konacno stiglo, sa novim pocetkom, novim planovima i aktivnostima…

O onim virtualnim cemo drugi put…

Cetrvero aktivista Optimista2004-Kozarac, boravilo je prosli vikend na Palama gdje su zajedno sa aktivistima iz udruzenja iz N. Travnika, G.Vakufa-Uskoplja i Prijedora ucestvovali u aktivnostima koje su pripremili domacini.

Dolaskom na Pale aktivisti su se okupili u  prostorijama “Udruženja  za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama Sunce”, gdje su se kroz kracu prezentaciju upoznali sa aktivnostima Udruženja Sunce.

Nakon toga, uslijedilo je predavanje gospodina Milenka Vujinovića o položaju djece i omladine sa posebnim potrebama u Palama i koji su to aktuelni problemi koje treba rijesiti, poslije kojeg je nastavljeno diskusijom učesnika o najboljim načinima rješenja pomenutih problema .

Nakon ručka  uslijedile su pripreme  za uličnu akciju, podjela u grupe i priprema materijala.

Ulična akcija je trajala je u nekoliko smjerova – anketiranje gradjana, dijeljenje letaka i potpisivanje peticije a odvijala se na vise lokacija

Po povratku u prostorije Udruženja Sunce, nastavilo se sa analiziranjem uspješnosti provedene akcije i evaluaciji projekta.

Drugi dan vikenda nastavljeno je u prostorijama hotela Damis sa prezentovanjem dosadanjeg rada i planova za dalji rad i djelovanje Savjeta mladih Pale, i krace prezentovanje organizacija učesnika. A nakon rucka aktivisti su se uputili nazad kuci.

Ove aktivnosti, sprovode se u sklopu projekta Matra kojeg realizuje Inicijativa mladih za ljudska prava BiH uz podrsku Holandske Ambasade.

Iduce aktivnosti nastavljamo slijedeci vikend u Novom Travniku gdje ce se realizovati slicne aktivnosti. Nakon toga planiran je odlazak u Gornji Vakuf-Uskoplje te na kraju marta i finalno okupljanje u Sarajevu, o cemu cemo vas svakako vise informisati…

Povodom 1.marta, Dana nezavisnosti  Bosne i Heregovine, u prostorijama Osnovne skole,,Kozarac”,odrzano je prigodno kviz takmicenje ucenika osmih i devetih razreda, simbolicnog naziva ,,BOSNUJMO I HERCEGLENISIMO”.

Inace,do realizacije ovog intersantnog i izvanredno uspjelog kviz takmicenja,doslo je zaslugom clanova novinarsko-literarne sekcije i Vijeca ucenika,uz koordinaciju nastavnika Amera Memica,Vesne Sljivar, Admire Kurjak te skolskog psihologa i pedagoga Amira Sulica i Alme Samardzic.

Tematski, kviz je obuhvatio pitanja iz opceg znanja, bosanskog jezika i knjizevnosti, historije, geografije i logike, sa akcentom na bogatstvo multietnicke kulture,historije i tradicije Bosne i Hercegovine. Ucesnici kviza su pokazali izuzetno visok nivo znanja iz svih, gore navedenih nastavnih oblasti,sto je zasigurno i najveci uspjeh ovog interesantnog i zabavnog skolskog takmicenja.

Toliko ovaj put…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.