Akcija “Moj glas, moja zemlja” za Dan nezavisnosti

Poštovani i poštovane,

U petak, 1. marta, Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti i 21 godinu od kada su građani Bosne i Hercegovine glasali na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, domovinu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost, vjerujući u principe pravde, tolerancije i ravnopravnosti kao osnove za izgradnju nove republike.

Danas kada se prisjećamo referenduma, znamo da je ono što vidimo u našoj zemlji, daleko od onoga što su sanjali glasači 1. marta 1992. godine. Podijeljena zemlja, stalna diskriminacija, negiranje počinjenih zločina, ugrožen povratak, stalni obračuni političkih elita, te negiranje osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda, rezultati su rata 1992. – 1995. godine.

Dok su povratnička udruženja predmetom istraga i inspekcija, dok se povratnicima poništavaju prebivališta, te negira pravo na povratak i registraciju u prijeratnim mjestima stanovanja odakle su protjerani, čini se da je vrlo malo države Bosne i Hercegovine ostalo na prostoru eniteta Republika Srpska, pa samim tim i onih koji mogu zaštiti povratnike.

Zbog toga, iskažimo svoj protest! Do 1. marta pošaljite nam  Vašu fotografiju iz mjesta prijeratnog prebivališta u Republici Srpskoj na e-mail mojazemlja@prvimart.ba, kao znak protesta protiv MUP-ovih rješenja o poništenju prebivališta. Fotografije mogu biti prijeratne, ali i snimljene nakon rata – kao simbol povratka. Fotografije će biti objavljene na galeriji web-stranice Prvimart.ba, te na Facebook stranici „Prvi Mart“.

Neka ova fotografija bude Vaš protest i Vaša poruka solidarnosti sa građanima Srebrenice kojima MUP RS nastavlja poništavati prije prebivališta. Neka ova fotografija bude Vaš način obilježavanja Dana nezavisnosti i poruka da država Bosna i Hercegovina živi na svakom onom mjestu gdje su ljudi koji vjeruju u one ideale i vrijednosti s kojima smo 1992. godine krenuli graditi državu za sve njene građane.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.