Kozarac.ba

Pismo prijedorskih udruženja Vijeću Evrope

 

Nakon nedavne posjete šefice ureda Vijeća Evrope Prijedoru, gradonačelnik Marko Pavić je dao izjavu za Portal grada Prijedora u kojem predstavlja netačnu sliku. Povodom izjave gradonačelnika, tri prijedorska udruženja porodica žrtava, preživjelih logoraša i mladih, zajedno sa udruženjima protjeranih Prijedorčana iz inostranstva, uputili su pismo predstavnici Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini u kojem demantuju nedavne izjave prijedorskog gradonačelnika Marka Pavića kako se u Prijedoru “sloboda govora i pravo na okupljanje podrazumijevaju”.

U pismu se detaljno dokumentuju zabrane okupljanja, obilježavanja stradanja i druga kršenja osnovnih prava Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, koje je naložio Pavić a provela prijedorska policija.

“Istovremeno, prijedorska policija je prošle godine odobrila prijeteći marš glavnom ulicom ultranacionalističkog “Ravnogorskog četničkog pokreta”, u kojem su njegovi pripadnici marširali u zloglasnim crnim uniformama. Prijedorska policija je tolerisala i obezbjeđivala javna okupljanja srpskih organizacija, čak i kada su ona održavana na lokacijama gdje je to zakonom zabranjeno, kao što su prostori ispred škola tokom nastave. Prijedorska policija nikada nije uhapsila počinitelje brojnih napada na kancelarije udruženja porodica nesrpskih žrtava, ali je istovremeno provodila različite taktike zastrašivanja i ometanja rada tih udruženja, zabranjujući njihove aktivnosti i privodeći njihove aktiviste na informativne razgovore.

Važno je znati da razlog ovakvom ponašanju prijedorske policije leži u direktnim naredbama, izdatim policiji od strane gradonačelnika Pavića, u njegovom pokušaju da se ne dozvoli pominjanje kampanje istrebljenja nesrpskog stanovništva koju su u Prijedoru provele srpske vlasti 1992.godine.

Prijedoru malo treba da bude primjer o kojem govori Pavić u svojim bajkama za strance i javnost – počevši od memorijala za nesrpske žrtve u gradskom centru, sličnom brojnim memorijalima za srpske vojnike koje možemo vidjeti na svakom ćošku gradskog jezgra. Ali, ne samo da je Pavić riješen da ne dozvoli izgradnju takvog memorijala, nego je spriječio i memorijalizaciju koncentracionog logora Omarska, koji je danas u vlasništvu Arcelor Mittala.

Mi nećemo odustati od svojih legitimnih zahtjeva za jednakost svih građana Prijedora, jer je to pravedna borba za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku pripadnost. To je borba za osnovna prava zagarantovana zakonima ove zemlje i međunarodnim konvencijama.

“Gospođo Hennessey, pozivamo Vas da se uključite u rješavanje situacije u Prijedoru i spriječite kontinuirane pritiske na udruženja žrtava i preživjelih nesrpske nacionalnosti u našem gradu. Pozivamo Vas da nam pomognete da osiguramo civilizovan dijalog između opštinskih vlasti i udruženja žrtava, i njihov jednak treman, bez pritisaka i prijetnji; dijalog koji će voditi poštovanju prava građana nesrpske nacionalnosti, jednakosti svih pred zakonom i istinskom napretku za sve građane Prijedora. To su evropske vrijednosti koje Vi predstavljate u Bosni i Hercegovini i one ne smiju postati žrtvom kompromisa sa korumpiranim političarima spremnim na brutalna kršenja ljudskih prava u ime etničke supremacije i ličnog bogaćenja,” navodi se, izmedju ostalog, u pismu koje su Mary Anne Hennessey uputila prijedorska udruženja porodica žrtava i preživjelih.

U prilogu su dostavljene kopije pisama sa linkovima na Pavićeve izjave i zaključke prijedorske Skupštine opštine kojima se traži krivično gonjenje aktivista koji se usude obilježiti zločine ukoliko se u obilježavanju pominje riječ “genocid”, te faksimili zabrana okupljanja koje je izrekla prijedorska policija po Pavićevom nalogu.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.