Pismo prijedorskih udruženja Vijeću Evrope

 

Nakon nedavne posjete šefice ureda Vijeća Evrope Prijedoru, gradonačelnik Marko Pavić je dao izjavu za Portal grada Prijedora u kojem predstavlja netačnu sliku. Povodom izjave gradonačelnika, tri prijedorska udruženja porodica žrtava, preživjelih logoraša i mladih, zajedno sa udruženjima protjeranih Prijedorčana iz inostranstva, uputili su pismo predstavnici Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini u kojem demantuju nedavne izjave prijedorskog gradonačelnika Marka Pavića kako se u Prijedoru “sloboda govora i pravo na okupljanje podrazumijevaju”.

U pismu se detaljno dokumentuju zabrane okupljanja, obilježavanja stradanja i druga kršenja osnovnih prava Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, koje je naložio Pavić a provela prijedorska policija.

“Istovremeno, prijedorska policija je prošle godine odobrila prijeteći marš glavnom ulicom ultranacionalističkog “Ravnogorskog četničkog pokreta”, u kojem su njegovi pripadnici marširali u zloglasnim crnim uniformama. Prijedorska policija je tolerisala i obezbjeđivala javna okupljanja srpskih organizacija, čak i kada su ona održavana na lokacijama gdje je to zakonom zabranjeno, kao što su prostori ispred škola tokom nastave. Prijedorska policija nikada nije uhapsila počinitelje brojnih napada na kancelarije udruženja porodica nesrpskih žrtava, ali je istovremeno provodila različite taktike zastrašivanja i ometanja rada tih udruženja, zabranjujući njihove aktivnosti i privodeći njihove aktiviste na informativne razgovore.

Važno je znati da razlog ovakvom ponašanju prijedorske policije leži u direktnim naredbama, izdatim policiji od strane gradonačelnika Pavića, u njegovom pokušaju da se ne dozvoli pominjanje kampanje istrebljenja nesrpskog stanovništva koju su u Prijedoru provele srpske vlasti 1992.godine.

Prijedoru malo treba da bude primjer o kojem govori Pavić u svojim bajkama za strance i javnost – počevši od memorijala za nesrpske žrtve u gradskom centru, sličnom brojnim memorijalima za srpske vojnike koje možemo vidjeti na svakom ćošku gradskog jezgra. Ali, ne samo da je Pavić riješen da ne dozvoli izgradnju takvog memorijala, nego je spriječio i memorijalizaciju koncentracionog logora Omarska, koji je danas u vlasništvu Arcelor Mittala.

Mi nećemo odustati od svojih legitimnih zahtjeva za jednakost svih građana Prijedora, jer je to pravedna borba za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku pripadnost. To je borba za osnovna prava zagarantovana zakonima ove zemlje i međunarodnim konvencijama.

“Gospođo Hennessey, pozivamo Vas da se uključite u rješavanje situacije u Prijedoru i spriječite kontinuirane pritiske na udruženja žrtava i preživjelih nesrpske nacionalnosti u našem gradu. Pozivamo Vas da nam pomognete da osiguramo civilizovan dijalog između opštinskih vlasti i udruženja žrtava, i njihov jednak treman, bez pritisaka i prijetnji; dijalog koji će voditi poštovanju prava građana nesrpske nacionalnosti, jednakosti svih pred zakonom i istinskom napretku za sve građane Prijedora. To su evropske vrijednosti koje Vi predstavljate u Bosni i Hercegovini i one ne smiju postati žrtvom kompromisa sa korumpiranim političarima spremnim na brutalna kršenja ljudskih prava u ime etničke supremacije i ličnog bogaćenja,” navodi se, izmedju ostalog, u pismu koje su Mary Anne Hennessey uputila prijedorska udruženja porodica žrtava i preživjelih.

U prilogu su dostavljene kopije pisama sa linkovima na Pavićeve izjave i zaključke prijedorske Skupštine opštine kojima se traži krivično gonjenje aktivista koji se usude obilježiti zločine ukoliko se u obilježavanju pominje riječ “genocid”, te faksimili zabrana okupljanja koje je izrekla prijedorska policija po Pavićevom nalogu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.