U Prijedoru su zaboravili šta se dogodilo

U Prijedoru su zaboravili šta se dogodilo

 

Građani općine Prijedor prije 1992. težili su ravnopravnosti i jedinstvu, te su u nadi da će to postići izašli su na referendum 1.3. 1992.godine. Od tog dana ništa u Prijedoru nije bilo isto. U četiri godine rata dogodit će se etničko čišćenje, a koncentracioni logori u kojima je Vojska RS-a držala građane Prijedora nesrpske nacionalnosti bili su mjesto jednog od najvećih ratnih zločina koje iz prošlog rata. Danas, Prijedor pripada entitetu Republika Srpska, druga je općina po broju stanovnika u RS-u i šesta u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi povodom 1. marta, Dana nezavisnosti, razgovarali smo s Emirom Hodžićem, aktivistom Udruženja „Izvor“, koji Vam u cijelosti prenosimo.

Koliko ima danas države Bosne i Hercegovine u entitetu Republika Srpska?

Mislim da mnogi već znaju odogovor na to pitanje. U Prijedoru, BiH postoji samo na papiru, nekim zakonskim obrazcima, naljepnicama na automobilima, a državna zastava se vijori samo na kasarni Oružanih snaga.

Povratak u Prijedoru i Kozarcu je na mnogo višoj razini u odnosu na ostatak RS-a?

To je tačno, ali je žalosna činjenica da je to jedino tačno u “odnosu na” ostatak RS-a. Daleko od toga da se u Prijedor vratio znatan broj protjeranih građana.

S kojom problematikom se najčešće susreću povratnici u Prijedor?

Ja mogu govoriti samo u svoje ime. Najveći problemi su institucionalna diskriminacija. Slika je veoma jasna da je Prijedor srpski grad. No, meni ne smeta činjenica da su danas Srbi većinski narod u Prijedoru u odnosu na predratni period. Meni smeta što se u Prijedoru zaboravilo sta se dogodilo, kako je došlo do nove slike, i u gradu nema memorijala civilnim žrtvama iz 1992. Također, vrše se pritisci na udruženja povrtanika i time otežava njihov rad. Dakle, umjesto da se opštinske vlasti bave suočavanjem sa prošlosću i uvođenju kulture ljudskih prava i odgovornosti, mi vidimo održavanje status-quo politike, dakle tihe podrške segregaciji.

Možemo se osvrnuti na zabranu obilježavanja Dana ljudskih prava u Prijedoru iz decembra prošle godine. Da li postoji nešto novo, te kakav je odgovor institucija i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava na ovo pitanje?

Udruženja su izvijestila javnost i diplomatske krugove u vezi zabrana. Ja nisam upoznat sa bitnim promjenama osim simboličkih poruka podrške.

Kako prevazići eventualne prepreke i neslogu među udruženjima povratnika širom RS. Šta je njihov najmanji zajednički sadržilac za saradnju?

To je veoma generalno pitanje i ne poznajem dovoljno razloge “nesloge” među udruženjima povratnika RS-a da bih dao adekvatan odgovor, ali mogu reći svoje lično mišljenje. Mislim da udruženja povratnika prvenstveno moraju osigurati neovisnost od političkih partija raznih boja. Udruženja bi trebala izgradnjivati kapacitete za vođenje kampanja za osiguranje onoga sto je neophodno  za odrziv povratak. Dakle, implementacija zakona BiH koji su usvojeni u institucijama drzave i njenih entiteta. Ja bih dodao da ovdje govorim o cijeloj BiH, a ne samo RS. Ja podržavam povratak građana na svoje predratne adrese sirom BiH. Saradnja mora biti oslobođena etničkih predznaka, udruženja bi se trebala povezati sa povratničkom populacijom u potpunosti.

(prvimart.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.