Presuda za Korićanske stijene; Ukupno 79 godina zatvora

 

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvericu bivših pripadnika prijedorske policije na ukupno 79 godina za ubistva preko 150 civila na Korićanskim stijenama.

Pravosnažnom presudom Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da je utvrđeno da su Babić, Škrbić i Stojnić učestvovali u strijeljanju civila na planini Vlašić, dok je Janković, kao komandir stanice milicije Prijedor “propustio priliku da spriječi ubistva, čime se saglasio sa zločinom”.

Babić se nije pojavio na presudi, pa je Apelaciono vijeće naložilo da odmah bude priveden. Jankoviću je privor produžen, a drugoj dvojici je određen do upućivanja na izdržavanje kazne.

Apelaciono vijeće, Jankoviću je u odnosu na prvostepenu presudu umanjilo kaznu za šest godina zatvora, a Škrbiću za godinu.

Prvostepenom presudom iz decembra 2010. godine, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

Vijeće je utvrdilo da su Babić, Škrbić i Stojnić su 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prevoženi iz Prijedora prema Travniku. Na planini Vlašić, kako je navedeno, izdvojeno je preko 150 muškaraca, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.