Potvrđena presuda za zločin na Korićanskim stijenama

Potvrđena presuda za zločin na Korićanskim stijenama

 

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Marinko Ljepoja i Radoslav Knežević osuđeni za ubistvo oko 200 civila na Korićanskim stijenama u augustu 1992., a Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbi za ovaj zločin.

Presudom Suda BiH izrečenom 28. juna 2012., Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja proglašeni su krivima za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđeni na po 23 godine zatvora.

Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu Odbrane i izreklo Kneževiću jedinstvenu kaznu od 23 godine zatvora, računajući kaznu za zločin počinjen na Korićanskim stijenama od 23 godine i kaznu od deset godina koju mu je ranije izrekao Okružni sud u Banjoj Luci.

U ovom predmetu je optužen i Saša Zečević, a postupak protiv njega je razdvojen u odnosu na ostalu četvoricu optuženih nakon što je postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Apelaciono vijeće odbilo je ovaj sporazum zaključivši da je predložena kazna od deset do 13 godina zatvora preniska.

Tužilaštvo je nakon toga povuklo sporazum kojim je krivicu bio priznao i Knežević.

Rješenjem Apelacionog vijeća osuđenom Marinku Ljepoji produžen je pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Nakon pravosnažne presude Kneževiću, Ljepoji, Čivčiću i Topoli, Apelaciono vijeće treba da donese konačnu odluku za Zečevića.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.