Izricanje presude za Korićanske stijene 15. februara

Izricanje presude za Korićanske stijene 15. februara

 

Apelaciono vijeće Suda BiH 15. februara izreći će presudu četvorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama počinjen u augustu 1992. godine.

Odbrane Dušana Jankovića i Željka Stojnića u završnim riječima zatražile su oslobađajuću presudu, tvrdeći da njihovi branjenici nisu počinili djelo za koje ih tereti Tužilaštvo BiH.

Optuženi Janković i Stojnić također su u završnom obraćanju istaknuli da nisu krivi, navodeći da su “kolateralna šteta”, jer su odgovorni za zločin mrtvi ili u bjekstvu. Oni su iskazali saučešće porodicama ubijenih na Korićanskim stijenama.

“Sama činjenica da mi je savjest čista dala mi je snagu da prođem golgotu ovog procesa uvjeren da će pravda biti zadovoljena. Ja sam bio kolateralna šteta tokom rata i u ovom postupku, i jedina satisfakcija bila bi mi oslobađajuća presuda”, rekao je Janković.

Njegov branilac Ranko Dakić kazao je da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vršili pritisak na svjedoke Luku Gnjatovića i Vitomira Lakića, koji su u istrazi rekli da su Jankovića vidjeli u konvoju, a u obnovljenom postupku su tvrdili da su takve iskaze dali pod pritiskom.

“Niko ne spominje Jankovića u bilo kojem kontekstu za konkretno strijeljanje. Janković nije bio prisutan na mjestu izvršenja djela, već je 21. augusta 1992. godine bio u selu Sreflije u Bosanskoj Dubici, na slavi kod prijatelja Milana Kukića”, kazao je Dakić.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, pored Jankovića, i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Senad Kreho, branilac optuženog Stojnića, rekao je da Tužilaštvo nije dokazalo krivnju i da je jedini prijedlog Odbrane da ga Sud oslobodi optužbe.

Kreho je rekao da su svjedoci Stojnića vidjeli na Smetovima, krajnjem odredištu konvoja, a da su oni koji su tvrdili da su ga vidjeli u blizini mjesta zločina – lažno teretili optuženog.

“Žao mi je što se zločin desio. Porodicama izražavam duboko saučešće, ali ako mene osudite za ovo, to neće dovesti do pravde i pomirenja. Nisam učestvovao u zločinu i imam povjerenje da ćete pravilno cijeniti dokaze i osloboditi me optužbe”, kazao je Stojnić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.