Pogledaj dom svoj Milorade!

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku počeli su da se priviđaju duhovi?! Bliski suradnici u SNSD-u kao njegovi slijepi poslušnici ne želeći da mu se suprotstave i zamjere uvjeravaju i njega i sebe izgleda u isto. Po onoj – ne vjeruj svojim očima. Vjeruj onome što čuješ. Čak i po kuloarima.

Tako ovih dana u Republici Srpskoj na sva zvona udaraju gromki glasovi kako se Dodik end compani (SNSD) pokušavaju rušiti sa vlasti. Uvjereni su ne samo u domaću već i u međunarodnu zavjeru.

Optužbe su stigle čak i do Budimpešte, u kojoj je, navodno, osnovan centar koji prikuplja i transferiše novac za takve poduhvate. Kao razlog da vjeruju u to Dodik i kadrovici SNSD-a pronašli su u poimanju slučaja Milošević. Kao sprema im se ista sudbina. Iz istog središta – glavnog grada Republike Mađarske.

Da nije tužno bilo bi smiješno. Ali jeste žalosno. Ipak, provjerio sam. Lično/osobno tvrdnje i navode. Da otklonim svaku sumnju.

Rezultati poražavajući. Za Dodika. I SNSD naravno. Ne govore istinu. Zavjere nema. U Budimpešti niti cijeloj Republici Mađarskoj ne vode se niti ima bilo kakvih aktivnosti usmjerenih ka destabilizaciji, odnosno rušenja režima u Banjoj Luci.

Nakon što je definitivno jasno da Dodika i SNSD ne ruše ni u Minhenu, a ni u Budimpešti optužbe će se morati pronaći u nekim trećim. Pitanje je samo koji će sada evropski ili regionalni centar biti odgovoran za pokušaj krahiranja Dodika i SNSD-a? Gdje li će se duhovi ukazati u snu SNSD-ovog vožda?

Svugdje osim tamo gdje treba. U Republici Srpskoj! Dodika i SNSD niti ruše niti će srušiti Minhen, Budimpešta, niti Zagreb, a ni Beograd.

Dodiku i SNSD-u su najveća prijetnja gladni, nezaposleni, poniženi građani Republike Srpske od Novog Grada i Banje Luke preko Doboja i Bijeljine do Foče i Trebinja. Ako ga iko sruši sa vlasti to će biti oni. Zato što više izdržati ne mogu da žive u obmanama i od lažnih iluzija bez hljeba i posla. Umjesto što po bijelom svijetu traži krivce čelniku SNSD-a bi konačno neko trebao reči: pogledaj dom svoj Milorade! Sve gladna srpska kuća do kuće! U Republici Srpskoj!

Da je tako najbolje svjedoči podatak da je na lokalnim izborima u oktobru 2012. SNSD izgubio preko 100 mandata odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama u Republici Srpskoj. Dakle, građani su rekli STOP. Ne niko drugi.

Rejting SNSD-a i Dodika je počeo da pada davno. Prije nego su počele priče o međunarodnoj zavjeri uz pomoć domaćih nevladinih organizacija, malog broja slobodnih medija i portala i intelektualaca – građana u Republici Srpskoj.

Dakle, Dodikova i SNSD-ovska priča ne stoji. Novinarskim žargonom rečeno – patka!

Jer, da bi neko u to povjerovao Dodik i SNSD bi trebali da objasne jednu možda malu, bizarnu, ali veoma važnu činjenicu. Kako to da svi rade samo protiv Dodika i SNSD-a, a ne i protiv DNS-a i Socijalističke partije sa kojima je i sada, a i prošli mandat u Republici Srpskoj čini(o) većinu. Nije valjda da je Dodik i SNSD = vlast.

A, predsjednik Saveza (nezavisnih socijaldemokrata) i Republike Srpske bi trebao znati da je njegovim partnerima sa kojim čini većinu – vlast rejting na lokalnim izborima 2012. značajno porastao.

Sa osvojenih preko 35 mandata više na lokalnim izborima 2012. u odnosu na prije četiri godine zapravo DNS je stranka koja je najveći izborni dobitnik. A, bila je i sada je u vlasti. Kako to? Postoji li bar neko Miloradovo objašnjenje? Ili je DNS fenomen?

Slično je i sa Socijalističkom partijom. I ta partnerska, vladajuća partija je u značajnom plusu sa lokalnih izbora 2012. Ostvarila je preko 10 mandata više nego je imala prije četri godine.

Dakle, ako se ruši vlast u Banjoj Luci to podrazumijeva da se ruši i DNS i SP. Ali, ne. Oni idu u plus. Jedino Dodik i SNSD u minus.

Nije valjda međunarodna zavjera i to što je Dodik nakon izbornog debakla na lokalnim izborima 2012. raspustio preko deset gradskih i opštinskih odbora SNSD-a. Naravno da ne. Krivac je loša kadrovska, stranačka i programska politika kojoj građani više ne vjeruju.

I sve manje će. Pokazat će predstojeća 2014. i opći izbori.

Davno su u narodu stari rekli: Niko ti ne može biti veći neprijatelj do ti sam sebi.

Dodik će vjerovatno to suviše kasno shvatiti. Onog dana kada ponovno kao nekada postane opozicija. Ili SNSD nestane sa političke scene.

Ali, za to neće biti krive međunarodne zavjere, niti nevladine organizacije, mediji, intelektualci nego Dodik koji je zajedno sa svojim kadrovicima poput Nikole Špirića, Milorada Živkovića, Drage Kalabića mislio (samo) na sebe: kako kupovati skupe automobile, trošiti na putovanja, avione, helikoptere, dnevnice… A, zaboraviti na narod!

(6yka)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.