Osnovan ogranak Koalicije “Prvi mart” u SAD-u

U kampusu Fontonne univerziteta u St. Louisu, u organizaciji projekta Bosnia Memory, na nedjeljnom javnom sastanku osnovan je ogranak Koalicije “Prvi mart” sa ciljem registracije birača – izbjeglica iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj pokreta, kako je rekao koordinator koalicije Emir Suljagić, koji se iz Sarajeva okupljenim u St. Louisu obratio putem Skypea, jeste da promijeni politički status quo u BiH. Kako bi se to desilo, pokret iznalazi načine da pet mjesta na narednim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Republike Srpske dobije lista sa predstavnicima koji podržavaju platformu koalicije a koja naglašava prestanak poricanja genocida.

Pet mjesta, kako se moglo čuti u St. Louisu, pariralo bi “entitetskom glasanju”, praksi omogućenoj Dejtonskim sporazumom iz 1995. koja omogućava poslanicima iz Republike Srpske da blokiraju zakonske propise koji nisu u njihovom interesu.

Pokret je rezultat sličnih aktivnosti provedenih prošle godine u Srebrenici “Glasaću za Srebrenicu”, također pod vođstvom Suljagića, gdje je registrovano 4.500 građana za glasanje na oktobarskim lokalnim izborima 2012, što je rezultiralo izborom načelnika koji podržava platformu Koalicije “Prvi mart”.

Pored Suljagića, Osnivačkoj skupštini su se obratili Prijedorčani Refik Hodžić i Edin Ramulić. Hodžić, koji trenutno živi u New Yorku gdje je direktor komunikacija u Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu, izjavio je kako je “trenutni politički diskurs BiH zasnovan na ishodu genocida”.

– Politička realnost u Bosni je zasnovana na ishodu genocida. Politike poricanja genocida su ogromni paravan za trenutno političko stanje koje političke elite koriste za pljačku i lično bogaćenje, izjavio je Hodžić, dodavši kako aktivnosti Koalicije “Prvi mart” nisu usmjerene protiv bilo koje političke stranke niti su utemeljenje zbog neke od političkih stranaka”.

– Aktivnosti  Koalicije “Prvi mart” su usmjerene protiv temeljnih grešaka bosanske politike: poricanja zločina koji su se desili, sijanja mržnje naročito među mlađim ljudima, blokiranju mehanizama koji bi motivisali ljude da rade za dobro Bosne i Hercegovine kao države, za njeno pristupanje Evropskoj uniji i prijemu u NATO. Sve one elemente koji kroje budućnost punu nade, poentirao je Hodžić.

Prema podacima američkog ogranka Koalicije “Prvi mart”, oko 59.000 građana Bosne i Hercegovine već imaju mogućnost glasanja na izborima, dok njih još 10.000, koji imaju pasoš BiH, to vrlo lako mogu učiniti.

S obzirom da samo u St. Louisu živi oko 60.000 državljana Bosne i Hercegovine, ovaj američki gradić bi mogao igrati značajnu ulogu na izborima u BiH 2014.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.