Opozicija u Beogradu-Dodik potrošio 1,3 milijarde KM

Predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske (RS) poručili su danas u Beogradu da je Milorad Dodik poistovijestio sebe sa tim bosanskohercegovačkim entitetom, te da su potrebne ”jaka reforma sistema i borba protiv korupcije”, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Na temu odnosi Srbije i RS, te o statusu opozicije u tom entitetu govorili su predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer RS-a Mladen Ivanić, predsjednik Demokratske partije i bivši entitetski predsjednik Dragan Čavić, te Milanko Mihaljica iz Srpske radikalne stranke.

Oni su na današnjoj konferenciji za novinare u Media centru Beograd negirali optužbe da su ”došli u Beograd došli da ruše Republiku Srpsku” . Ivanić je poručio da u manjem BiH entitetu nisu dobre ni ekonomske, niti političke prilike.

Komentare da oni hoće da ukinu RS prokomentarirao je tvrdnjom da su ”generacije već rođene i došle do punoljetstva u RS-u, te da RS više niko ne može ukinuti”.

Prema njegovim riječima, iako je bilo priče o velikim investicijama, ni jedne investicije nema. RS, pojasnio je, ima najviše nezaposlenih u svojoj historiji, a broj penzionera je veći od broja zaposlenih!

Ivanić je podsjetio sa je RS na početku mandata aktuelne vlasti dobila značajan novac iz Srbije koji je trebao biti mehanizam za razvijanje tog dijela BiH, ali da do razvoja nije došlo.Dodao je da je nerazumno zaduživanje dovelo do toga da se danas u RS-u moraju smanjivati plaće.

"Teorija – država je jedan čovjek, katarofalna je. Država nije ni Milorad Dodik, ni Mladen Ivanić, ni Dragan Čavić, niti bilo ko drugi. Drugačiji pogled na vlast nije nikakav napad na RS. Svima je ona nama draga", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, to je teza svakog režima koji ”optužuje opoziciju kao domaće neprijatelje”. S druge strane, kazao je, Dodik može da dođe u Beogard i proglasi njih izdajnicima.

"Mi nosimo teret promjene ambijenta koji je faktički nemoguće promijeniti. Ali, počeli smog ga mijenjati", rekao je Ivanić i istakao da u period koji dolaze političke prilike u Republici Srpskoj biti potpuno drugačije.

On je pozvao je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da, pored sa institucijama RS, razgovara i sa opozicijom, a ne da to izbjegava kao njegov prethodnik Boris Tadić.

"Jedan predsjednik Srbije je dozvolio sebi da podjeli Srbe s ove strane Drine na one koje voli, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, i one koje ne voli, iz drugih partija. Ja ne mislim da ijedan predsjednik Srbije treba tako da radi", rekao je Ivanić.

Lider Demokratske partije i bivši predsjednik RS Dragan Čavić je, govoreći o političkim prilikama u RS, ukazao da se svaka kritika nekog Dodikovog poteza tretira kao "kritika faraona u Egiptu".

”U RS stvorena klima kao da u Beograd, umjesto na konferenciju za novinare, lideri opozicije odlaze kao da prave novi Daytonski sporazum, da sjedimo sa nekim od Amerikanaca i dogovaramo ko zna kakve sheme. Niko od nas ne radi ni protiv Srbije, niti protiv RS”, izjavio je Čavić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.