KOZARČANI U ČIKAGU NAPOKON OSTVARUJU DUGO OČEKIVAN SAN

Piše: Sade Alić

Nakon dugih 17 godina od kako Kozarčani rade i djeluju u Čikagu a 8 godina od kako postoji Udruženje Kozarčana u Čikagu konačno je došlo vrijeme da Kozarčani imaju svoju prostoriju. Doduše rentanu ali to je i dio plana Udruženja odakle ćemo krenuti i sa pripremama za kupovinu svog objekta.

Tokom prošle sedmice potpisan je ugovor o rentanju (iznajmljivanju) prostorije za potrebe Udruženja na adresi 3220  W. Bryn Mawr Ave, Chicago tako da smo se sinoć (31. Janura 2013) okupili u većem broju i bratski i sestrinjski počeli sa dogovorima o radu na objektu kojeg ćemo preurediti prema svojim potrebama.

Oduševljenost, sreća i osmjesi sinoć su blistali na licima Kozarčana, a prijedlozi dogovori su baš tako i dolazili i prihvatani. Onako BRATSKI. Samo u par minuta za potrebe preuređenja prostorije iskupito je $1.737 i već sutra tj. u subotu krećemo sa radovima.  (KOZARČANI I SVI PRIJATELJI KOZARČANA U ČIKAGU: OD SUBOTE SVI U AKCIJU).

Ovo je i jedan od razloga zašto se o Udruženju Kozarčana malo šta pisalo u posljednjih par mjeseci ili izvodile bilo kakve akcije ijako na proljeće krećemo jako aktivno. Neka nam se halali što smo za ovu zimu odradili minimalno akcija za Kozarac jer sada nam je baš ovdje u Čikagu potreban sve i jedan dollar ali sa sigurnošću možemo kazati da od proljeća bićemo puno aktivniji u pomoći kako rodnom kraju tako i nama samima ovdje, ne samo u Čikagu nego i širom Amerike.

Stoga pozivamo Vas da nas podržite, razumijete i pridružite nam se. Kozarčani napokon imaju svoju BAZU i svoj prostor u Americi odakle ćemo raditi sve naše projekte ali moći i dočekivati sve naše goste pa bilo odakle da nam dolaze, ako Bog da. Potencijala imamo, znanja, volje, ideja. Želimo napokon da budemo i puno vise aktivniji što se tiče samih nas ovdje u Čikagu i Americi. Želimo da sačuvamo svoju djecu, svoju tradiciju da prenesemo na njih. Želimo isto tako da se pobrinemo i o svojima starijima i napokon i sami sebi damo malo oduška u ovim teškim i sumornim vremenima, da se družimo, naša djeca upoznaju, pomažemo i budemo u što boljoj i jačoj vezi sa našim Kozarcem i našom Bosnom.

Ukratko da Vas upoznamo sa planovima Udruženja za narednih nekoliko mjeseci:

          Od 2 Feb. 2013 počinjemo sa adaptacijom objekta,

          Zabava povodom 8. Marta, Međunarodnog Dana žena (održaće se 9. Marta –  subota na adresi 2448 W Devon Ave Chicago),

          U Aprilu mjesecu gost Udruženja Kozarčana i Bosanske zajednice širom SAD je gen. Fikret Čuskić: 13. Aprila – promocija Monografije 17. Vitečke Krajiške Brigade u Čikagu, potom slijede gradovi Grand Rapids, Detriot, St. Louis, Chatanoga, Atlanta, Florida. Pored gen. Čuskića još uvijek nismo sigurni da li nam dolazi i Ervin Blažević-Švabo kojem je također poslato Garantno pismo,

          24. Maja – Kozarački Tevhid,

          Oko 4. Jula održaćemo Piknik/Teferič, itd.

Sigurno je da sada sa svojom prostorijom biće puno aktivnosti ali za sada ovo su generalni planovi.

I za kraj još jedna veoma važna informacija za sve Kozarčane širom Svijeta, akcija koja je krenula na ideju predsjednika Udruženja Kozarčana u Čikagu: u toku su dogovori oko osnivanja SAVEZA KOZARČANA . Uskoro će biti objavit ODBOR Saveza Kozarčana za Ameriku a potom SPISAK DELEGATA IZ AMERIKE  za Generalnu Skupštinu Saveza Kozarčana koja će se ovog ljeta održati u Kozarcu te ujediniti i objediniti sve Kozarčane koji djeluju u bilo kojem polju društvenih aktivnosti. Tako da bi spremni dočekali POPIS STANOVNIŠTVA u BiH koji je jedan od prioretnih zadataka kako Kozarčana tako i svih Bosanaca i Hercegovaca u samom očuvanju naše domovine i našeg kraja.

Selam/Pozdrav KOZARAC!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.