Obiljezavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

 

Pozivamo vas da se 28. januara u 18:00, u prijedorskom Domu penzionera, ulica Prote Matije Nenadovića BB, obilježimo Medjunarodni dan sjecanja na žrtve Holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005.godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Taj datum – 27. januar, dan je kada su sovjetski vojnici oslobodili prezivjele zatocenike logora smrti, simbola holokausta – Auschwitza.

Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve Holokausta, i prihvaćanjem Rezolucije protiv negiranja Holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale članice da urade više na obrazovanju i prevenciji genocida. Stravičan rezultat Holokausta je istrebljenje oko 6 miliona Jevreja, 2 miliona Roma, i miliona drugih pripadnika naroda i manjinskih grupa koji su bili na meti nacističkog režima.

Povodom obilježavanja ovog dana, u našem programu organizujemo projekciju filma o stradanju zrtava Holokausta, a obilježavanje zatvaramo uz diskusiju na temu: “Zašto je bitno sjećati se prošlosti”.

Važnost sjećanja potrvđuje i rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. U postratnoj BiH sjećanje na zločine rata 90-tih je još uvijek tabu tema koja se politizira od strane nacionalističkih partija. “Zašto je važno uspostaviti i usvojiti određene činjenice o proslosti za ozdravljenje i pomirenje BiH društva?” pitanje je kojim cemo se baviti tokom diskusije.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.