Obiljezavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

 

Pozivamo vas da se 28. januara u 18:00, u prijedorskom Domu penzionera, ulica Prote Matije Nenadovića BB, obilježimo Medjunarodni dan sjecanja na žrtve Holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005.godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Taj datum – 27. januar, dan je kada su sovjetski vojnici oslobodili prezivjele zatocenike logora smrti, simbola holokausta – Auschwitza.

Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve Holokausta, i prihvaćanjem Rezolucije protiv negiranja Holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale članice da urade više na obrazovanju i prevenciji genocida. Stravičan rezultat Holokausta je istrebljenje oko 6 miliona Jevreja, 2 miliona Roma, i miliona drugih pripadnika naroda i manjinskih grupa koji su bili na meti nacističkog režima.

Povodom obilježavanja ovog dana, u našem programu organizujemo projekciju filma o stradanju zrtava Holokausta, a obilježavanje zatvaramo uz diskusiju na temu: “Zašto je bitno sjećati se prošlosti”.

Važnost sjećanja potrvđuje i rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. U postratnoj BiH sjećanje na zločine rata 90-tih je još uvijek tabu tema koja se politizira od strane nacionalističkih partija. “Zašto je važno uspostaviti i usvojiti određene činjenice o proslosti za ozdravljenje i pomirenje BiH društva?” pitanje je kojim cemo se baviti tokom diskusije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.