Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

 

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru organizovala je grupa aktivista za ljudska prava iz Prijedora, uz pomoć Udruženja Prijedorčanki IZVOR.

U Prijedoru je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta organizovana projekcija filma “Sjećanje na žrtve Holokausta”, prikazan je i kratki intervju sa Danilom Kišom, u kojem Kiš govori o problemu koncepta logora i važnosti borbe protiv zatvaranja i torture nad ljudima zbog njihovog drugačijeg porijekla, vjeroispovjesti, mišljenja. Govoreći o logorima u Drugom svjetskom ratu Kiš navodi: “Mi smo savremenici logora koji su jedan ideološki koncept koji je stvorio jedno od najvećih zala čovečanstva i ideološki koncept koji je podignut na nivo institucije. Upravo u tome je razlika u zločinu logora i svih drugih ratnih zločina u istoriji.”

Nakon projekcije, prisutni su odali počast žrtvama holokausta minutom ćutnje, tihom molitvom i fatihom.

Razgovaralo se i o tome “Zašto je bitno sjećati se prošlosti, i kako da depolitiziramo zločine u BiH”.

Važnost sjećanja potrvđuje i rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. U postratnoj BiH sjećanje na zločine rata 90-tih je još uvijek tabu tema koja se politizira od strane nacionalističkih partija.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru ima posebnu važnost upravo zbog nedavne istorije Prijedora. Dakle, logora smrti i počinjenih zločina ‘90-tih, te današnjih problema memorijalizacije i negiranja tih zločina.

Građani Prijedora su se okupili da razgovaraju o važnosti sjećanja, kao i kako riješiti problem prošlosti, kako bi mogli zajedno u svijetliju budućnost.

U BiH ne postoji zakon koji osuđuje negiranje zločina koji su utvrđeni van razumne sumnje na međunarodnim i lokalnim sudovima.

Okupljeni su odlučili da nastave sa radom i suradnjom. Neke od večeras predstavljenih ideja su i zajedničkih odlazak u Jasenovac, spomenik djeci u Konjicu, posjeta nekadašnjem logoru Čelibići i brojne druge.

Takođe je razmatrana inicijativa o nacionalnom danu sjećanja na civilne žrtve rata, koji bi se obilježavao na cijeloj teritoriji BiH, čime bi konačno bilo omogućeno da se žrtve prije svega posmatraju kao ljudska bića, što bi oduzelo nacionalističkim snagama licencu na rat i ratne posljedice.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005.godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Odluka je donešena da taj datum bude 27.januar, dan kada su sovjetski vojnici oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stravičnog stradanja civila.

Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve holokausta, i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida.

BiH, kao jedna od članica UN, takođe je usvojila obavezu da obilježava taj datum i djeluje u polju prevencije genocida.

(AbrašMEDIA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.