Odbrana tvrdi da Janković “nije kriv”

Odbrana tvrdi da Janković “nije kriv”

 

U završnim riječima na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, odbrana Dušana Jankovića kazala je dokazi Tužilaštva ne mogu biti dovoljni za bilo kakvu odgovornost optuženog.

– Dušan Janković je 21. augusta 1992. godine proveo na slavi kod dugogodišnjeg prijatelja. On nije bio član Srpske demokratske stranke. On se od 20. septembra 1991. godine do 27. decembra 1993. godine kao inspektor bavio logistikom ratnih stanica milicije u Stanici javne bezbjednosti Prijedor – kazao je branilac Ranko Dakić.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, osim Jankovića i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Odbrana je u završnim riječima ocijenila da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada na području općine Prijedor, te učešće Jankovića u napadu.

– Niko od optuženih nije mogao znati za postojanje širokog i sistematičnog napada – kazao je Dakić.

On je istakao da Janković nije imao rukovodnu funkciju u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, iako je potpisivao određena dokumenta uime načelnika SJB Prijedor, Sime Drljače.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

– Osim Jankovića, u Drljačino ime depeše su potpisivali i drugi radnici – kazao je Dakić.

Po njegovim riječima, nisu tačni navodi optužbe da je Janković mogao izdavati naredbe interventnom vodu.

– Odbrana je dokazala da je naredbe interventnom vodu izdavao načelnik SJB Simo Drljača – kazao je Dakić.

Odbrana Dušana Jankovića iznošenje završnih riječi nastavit će 25. januara kada je planirano da završnu riječ iznese i odbrana Željka Stojnića, javlja BIRN – Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.