Odbrana tvrdi da Janković “nije kriv”

Odbrana tvrdi da Janković “nije kriv”

 

U završnim riječima na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, odbrana Dušana Jankovića kazala je dokazi Tužilaštva ne mogu biti dovoljni za bilo kakvu odgovornost optuženog.

– Dušan Janković je 21. augusta 1992. godine proveo na slavi kod dugogodišnjeg prijatelja. On nije bio član Srpske demokratske stranke. On se od 20. septembra 1991. godine do 27. decembra 1993. godine kao inspektor bavio logistikom ratnih stanica milicije u Stanici javne bezbjednosti Prijedor – kazao je branilac Ranko Dakić.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, osim Jankovića i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Odbrana je u završnim riječima ocijenila da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada na području općine Prijedor, te učešće Jankovića u napadu.

– Niko od optuženih nije mogao znati za postojanje širokog i sistematičnog napada – kazao je Dakić.

On je istakao da Janković nije imao rukovodnu funkciju u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, iako je potpisivao određena dokumenta uime načelnika SJB Prijedor, Sime Drljače.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

– Osim Jankovića, u Drljačino ime depeše su potpisivali i drugi radnici – kazao je Dakić.

Po njegovim riječima, nisu tačni navodi optužbe da je Janković mogao izdavati naredbe interventnom vodu.

– Odbrana je dokazala da je naredbe interventnom vodu izdavao načelnik SJB Simo Drljača – kazao je Dakić.

Odbrana Dušana Jankovića iznošenje završnih riječi nastavit će 25. januara kada je planirano da završnu riječ iznese i odbrana Željka Stojnića, javlja BIRN – Justice Report.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.