Završna riječ Tužilaštva BiH za zločine na Korićanskim stijenama

Završna riječ Tužilaštva BiH za zločine na Korićanskim stijenama

 

Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić budu proglašeni krivima.

Tužiteljica Slavica Terzić je rekla da je van sumnje dokazano da su bivši pripadnici prijedorske policije počinili zločin koji im je stavljen na teret, dok je Odbrana Babića i Škrbića navela da Tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje.

“Prihvatili su i željeli ispunjenje cilja – ubistvo ljudi”, rekla je tužiteljica.

Prema optužnici, Babić, Škrbić i Stojnić bili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije, a Janković komandir redovne stanice.

Nepravomoćnom presudom, Janković je osuđen na 27, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina zatvora. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Terzić se drugog dana iznošenja završnih riječi osvrnula na ulogu Jankovića i Stojnića u pratnji konvoja sa bošnjačkim civilima koji se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema planini Vlašić, gdje je izdvojeno oko 200 muškaraca i strijeljano na Korićanskim stijenama.

Tužiteljica Terzić je rekla da svjedocima Luki Ignjatoviću i Vitomiru Lakiću treba vjerovati kada su kazali da je Janković imao ulogu organizatora, te da su ga vidjeli na mjestu razdvajanja muškaraca.

Terzić je rekla da je većina pratilaca konvoja prije polaska znala da će neki civili biti ubijeni.

“Svi pratioci su najkasnije na mjestu razdvajanja saznali da će biti počinjena ubistva i to im odatle postaje zajednički cilj”, kazala je ona.

Govoreći u ulozi optuženog Stojnića, tužiteljica je navela da su saglasni iskazi svjedoka koji su ga vidjeli na mjestu zločina.

Braniteljica Slavica Bajić je u završnoj riječi navela da se svjedocima Optužbe koji su rekli da su Babića vidjeli u pratnji konvoja ne može vjerovati, posebno ne iskazima Gordana čurića i Damira Ivankovića, koji su kazali da je bio na mjestu strijeljanja.

“Ivankovićevo svjedočenje je nepouzdano, jer je sklon mijenjanju iskaza i ne može se osloniti na svoje sjećanje”, rekla je ona. Bajić je kazala da treba pokloniti vjeru iskazu Ljubiše Četića, koji je tokom svjedočenja nabrojao neke pripadnike Interventnog voda koji su bili na mjestu ubistava, ali ne i Babića.

Optuženi je u kratkom obraćanju rekao da iskazi čurića i Ivankovića lažni. čurić, Ivanković i Četić su nakon priznanja krivice osuđeni.

Branilac Slobodan Perić je kazao da Škrbić jeste bio u pratnji konvoja, ali da nije bio na mjestu strijeljanja niti je pljačkao civile.

Analizirajući dokaze, on je rekao da je Škrbić bio sa civilima kod pokvarenog autobusa za vrijeme ubistava, te je s njima ostao do narednog dana, kada su kamionima prevezeni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Naveo je da je Škrbić zaštitio te civile kada su došle uniformisane osobe.

“Nisam nikog ubio niti pljačkao. Ja sam spasio ljude iz tog autobusa”, kazao je optuženi Škrbić.

Jankovićeva Odbrana će završnu riječ iznijeti 24. januara.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.