Å trajkači izloženi prijetnjama, pritiscima i fizičkim napadima

 

Reporter agencije Anadolija javio je da su, uprkos prijetnjama i pritiscima, prosvjetni radnici u 130 osnovnih i srednjih škola (preko 50 posto) jutros stupili u generalni štrajk i u tim obrazovnim ustanovama nastava se ne odvija. Učenici su upućeni kućama.

Predsjednik granskog sindikata prosvjete Stevan Milić izjavio je da su radnici tokom noći i današnjeg jutra bili izloženi mnogim pritiscima, te da su u OŠ “Jova Jovanović Zmaj” četiri učiteljice fizički primorane da odu u učionice.

Pozivu na štrajk odazvalo se najmanje pripadnika policije Republike Srpske, što je prema riječima predsjednika granskog sindikata Duška Jandrića posljedica “direktnih prijetnji i pritisaka kojima su ljudi bili izloženi”.

“U MUP-u RS su tako formulisali minimum procesa rada da su svi radnici prinuđeni da dođu na posao i rade u punom kapacitetu. Takva je odredba nezakonita i mi ćemo je nastojati oboriti”, istakao je Jandrić.

Za razliku od njega, predsjednik granskog sindikata pravosuđa Siniša Petković istakao je da je u preko 70 posto pravosudnih i kazneno popravnih institucija u RS-u organizovan generalni štrajk, te da radnici samo poštuju minimum procesa rada.

“U štrajku ostajemo sve do trenutka dok nas Vlada pozove i ne ponudi neko prihvatljivo rješenje”, pojasnio je Petković.

Kada su u pitanju radnici uprave na štrajk su se odazvali samo zaposleni u Fondu PIO RS, dok se u ostalim upravnim institucijama rad odvija uobičajeno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.