Obilne snježne padavine i ledena kiša prave probleme širom Evrope

Obilne snježne padavine i ledena kiša pogodile su velike dijelove Evrope i izazvale brojne probleme kako za vazdušni, tako i za drumski i željeznički saobraćaj u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

U sudarima na putevima u Francuskoj tokom vikenda poginulo je sedam osoba, a debljina snježnog pokrivača je u pojedinim oblastima dostigla 20 centimetara, javila je agencija France Presse. Zbog snijega je na aerodromima Charles de Gaulle i Orly otkazano oko 40 posto letova, dok su pojedini aerodromi u zemlji potpuno zatvoreni.

 

Metro u Parizu i dalje radi, ali su otkazane sve autobuske linije, a otkazani su ili kasne i polasci brzih vozova TGV.

Više od četvrtine francuskih regiona je u stanju pripravnosti, dok meteorolozi upozoravaju da se očekuje još padavina.

Saobraćaj na frankfurtskom aerodromu u nedjelju popodne je potpuno stao na tri i po sata zbog ledene kiše koja je okovala piste, a otkazano je na stotine letova, dok su avioni koji je trebalo da slete u Frankfurt preusmjereni na druge aerodrome.

Nakon što su ekipe oko 20 sati uspjele da odmrznu piste, saobraćaj je ponovo uspostavljen, ali znatno smanjenim intenzitetom.

Londonski aerodrom Heathrowu zbog snijega i slabe vidljivosti otkazao je u nedjelju 260 letova, odnosno 20 posto ukupnog broja svakodnevnih letova.

Putnici su stajali u dugim redovima, neki su bili prinuđeni da noće na aerodromima zbog poremećeja vazdušnog saobraćaja u Britaniji, tokom vikenda i dan ranije, prenosi AP.

Aerodromske vlasti tvrde da su potrošile nekoliko miliona funti da poboljšaju borbu s ledenim i snježnim uslovima nakon što je ovaj aerodrom bio zatvoren nekoliko dana zbog snijega u decembru 2010.

Meteorolozi i u cijeloj Velikoj Britaniji najavljuju snježne padavine tokom cijele naredne nedelje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.