Optužnica za strijeljanje u selu kod Prijedora

 

Protiv Velemira čurića, Dragomira Soldata i Zorana Babića Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za zločin u selu Čarakovo kod Prijedora počinjen 23. jula 1992. godine.

čuriću, Soldatu i Babiću na teret je stavljeno da su, sa još nekoliko osoba, izveli muškarce Bošnjake iz njihovih kuća i potom ih strijeljali pred džamijom u selu.

“Dvojica su preživjela ovo strijeljanje, a deset ih je ubijeno”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Kako se u optužnici dalje navodi, istoga dana, također u selu Čarakovo, iz kuće su izveli, zarobili i ubili još jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti.

čurić i Soldat su uhapšeni 5. decembra, a Sud ih je nakon tri dana pustio na slobodu, odredivši im mjere zabrane.

Prema navodima Tužilaštva, čurić je u to vrijeme bio pripadnik Centra za obavještavanje Prijedor, a Soldat vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Babiću, koji je na slobodi, sudi se za zločin počinjen na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, gdje je 21. augusta 1992. ubijeno oko 200 civila. S njim su optuženi i Dušan Janković, Milorad Škrbić i Željko Stojnić.

Nepravomoćnom presudom, koja je ukinuta, Babić je, kao nekadašnji pripadnik interventnog voda prijedorske policije, osuđen na 22 godine zatvora.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.