Dejton više ne važi u Republici Srpskoj

Asocijacija studenata Srebrenice je danas, u ime građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ i građanske koalicije „Prvi mart“, na adrese međunarodnih institucija i ambasada zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH poslala otvoreno pismo u kojem je izražena puna zabrinutost za provedbu Aneksa 7 – Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Brojne organizacije civilnog društva, udruženja povratnika, boračke asocijacije, druge skupine i kolektivi koji se bave zaštitom protjeranih, podizanjem svijesti o statusnim problemima povratnika i učestvuju u borbi protiv diskriminacije i nejednakog statusa građana i građanki nesrpske etničke pripadnosti u entitetu Republika Srpska, u pismu su obavijestili o stalnim oblicima kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz kršenje prava na povratak ali i ostalih građanskih i ljudskih prava na području Srebrenice.

U pismu je navedeno da „Sporazum o izbjeglicama i prognanicima (spomenuti Aneks 7) iz Dejtona utvrdio je obaveze državnih i entitetskih institucija na stvaranje pogodnih uvjeta za povratak. Isto uključuje i suzdržavanje od donošenja, te opoziv ranije donesenih domaćih pravnih propisa i administrativnih mjera sa diskriminirajućim namjerama ili učincima prema povratničkoj populaciji. Niz je mjera i propisa koje su institucije Republike Srpske na razini entiteta i kroz produžene ruke entitetskih institucija na nivou lokalne zajednice poduzele i donijele u posljednjih šest mjeseci, a koje neposredno imaju za cilj obeshrabriti, podrivati ili sprječavati povratak“.

„Policijske strukture i druge nadležne institucije Republike Srpske nisu podigle stepen osjećaja sigurnosti manjinskog stanovništva u ovom entitetu, već nastavljaju da neposredno vrše diskriminaciju, djelujući prije svega protiv fundamentalnih građanskih i političkih sloboda građana – slobode udruživanja i slobode kretanja. To se ne odnosi samo na Srebrenicu, gdje je pritisak vršen za vrijeme procesa registracije povratnika i u toku predizborne kampanje, već i na Prijedor, gdje je udruženjima žrtava onemogućeno pravo na javni skup, odnosno kontinuiranu diskriminaciju i marginalizaciju nesprskih zajednica od Kozarca, preko Kotorskog do Višegrada“ stoji u pismu.

Dodaje se da je MUP Republike Srpske onemogućio međunarodnim misijama i međunarodnim organizacijama da djeluju na zaštiti povratnika, ili je ignorirao njihove preporuke i upute. Institucije Republike Srpske direktno ugrožavaju slobodu udruživanja i organiziranja povratnika, kroz stalne pritiske koji se i danas vrše na organizacije i udruženja koje okupljaju nesrpsko stanovništvo.

„Posljednji primjer za to je i inspekcijski pregled izvještaja Asocijacije studenata Srebrenice, po nalogu Okružnog tužiteljstva u Bijeljini, koji je očigledno uperen i motiviran pretpostavljenom etničkom pripadnošću članstva ovog udruženja, odnosno ulogom organizacije u građanskoj inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“.

Desetinama građana i građanki su poništene prijave prebivališta, uz brojne greške i propuste u procedurama, bez ikakve faktičke provjere. Za tu praksu, pritom, ne postoji nikakav zakonska ili ustavna osnova. S druge strane, aktivisti, ali i brojni građani, su ispitivani po nalogu Tužilaštva u Bijeljini, a u vezi sa istragom „Suljagić i ostali“, gdje se tri lica iz građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ sumnjiče za povredu slobode opredjeljenja birača, što se čitanjem samog sadržaja ove krivične odredbe može utvrditi za potpuno nelogično i neosnovano“, navedeno je u pismu.

„Mi, kao građanska koalicija „Prvi mart“ podržat ćemo povratnike u njihovim nastojanjima da zaštite fundamentalna građanska prava i zaštite svoju imovinu, raseljena lica u njihovim nastojanjima da steknu pravo na povratak, političke predstavnike povratnika u njihovoj borbi za zaštitu nesrpskog stanovništva, te druge političke, vjerske i lokalne lidere povratnika u njihovom nastojanju da se postigne prava, zaštiti istina, sačuva dostojanstvo žrtava i osigura opstanak bošnjačke i hrvatske zajednice na prostorima Republike Srpske, a posebno na mjestima gdje su prije genocida i ratnih zločina činili većinsko stanovništvo“ poručili su.

Od međunarodne zajednice, stranih diplomata i drugih visokih zvaničnika, zatraženo je da „podrže naša nastojanja, ukažu na teška kršenja ljudskih prava koja se čine danas prema povratničkoj populaciji u Republici Srpskoj, te pozovu na odgovornost neposredne kršitelje ljudskih prava i njihove nalogodavce iz Banja Luke”.

“Od predstavnika EU posebno očekujemo da pokažu da nisu ista EU koja je tokom napada na našu zemlju doživjela moralni slom i onima koji se ionako nisu mogli braniti vezala ruke. Očekujemo od predstavnika EU u BiH da osude politiku narušavanja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokažu da nisu EU Davida Owena i Thorvalda Stoltenberga, odnosno da nisu Evropa koja pije rakiju sa Ratkom Mladićem na vrhuncu genocidnog masakra u Srebrenici u julu 1995.godine“, navodi se u pismu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.