Zašto se zastava Srbije vijori u Bosni i Hercegovini?

Na istočnom izlazu iz Sarajeva, uz tablu sa natpisom "Dobro došli u RS", već nekoliko dana na jarbolu se vijori zastava Srbije.

Dok u Istočnom Sarajevu tvrde da postavljanje zastava i tabli nije u njihovoj nadležnosti, u Federaciji su pozvali državne organe da reaguju.

 

U međuvremenu je stigla potvrda iz preduzeća za održavanje puteva da su oni zabunom postavili zastavu susjedne države na jarbol pored magistralnog puta. Nisu odgovorili na pitanje zbog čega se zastava i dalje vijori.

Zastavu države Srbije na istočnom izlazu iz Sarajeva postavilo je preduzeće Romanija putevi, nadležno za rekonstrukciju i izgradnju puteva na Sarajevsko-romanijskom platou. Potvrdio je to za RSE tehnički direktor preduzeća Dragan Buloščić, odgovorivši tako na nedoumice ovdašnje javnosti o zastavi susjedne države koja se odnedavno vijori uz tablu s natpisom "Dobro došli u RS".

Buloščić tvrdi kako je riječ o slučajnom previdu koji se desio nakon postavljanja nove table.

„Prije 20 dana tabla ’Dobro došli u RS’ bila je porušena. Mi smo radili obnovu. Radnici su greškom iz magacina odnijeli tu zastavu i postavili je. Bili su praznici, nije se provjerilo. Sutra ćemo postaviti drugu zastavu“, kazao je on.

Zbog čega iz nadležnog preduzeća ranije nisu istupili u medije, Buloščić je opravdao poslovnim obavezama. Odakle u posjedu jednog najamnog preduzeća zastava susjedne države, a ne službene – nije pojašnjeno. Nije odgovoreno ni na pitanje kako za ovo nisu znali u organima uprave Istočnog Sarajeva, odakle su medijima plasirane informacije kako su bezuspješno kontaktirani MUP, lokalna administracija i komunalne službe.

Informaciju nije imao ni Igor Golijanin iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji nam je u u utorak kazao:

„Što se nas tiče, mi nemamo nikakve veze, niti smo mi stavili tu zastavu. Ja sam privatno razgovarao sa ljudima iz Romanija puteva, oni stavljaju znakove, ali kažu da ni oni ne znaju ko je to stavio.“ 

Radilo se o previdu ili nečem drugom, postavljanje zastave države Srbije, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen nazvao je provokacijom. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kazao je, pak, kako će cijelu stvar ispitati, ali se o samom činu nije izjasnio.

Incident ili politički čin

Dok su političari iz RS ostali nedostupni za pitanja o zastavi, Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u državnom parlamentu, pozvao je i državne organe na oštru reakciju jer je riječ “o protivdržavnom činu”. Njegov kolega u Parlamentu BiH Beriz Belkić o tome kaže:

"Postoje zakoni o zastavi i o grbu i načinu korištenja. Nijedan zakon ne može predvidjeti da će neko postaviti zastavu druge države. To je nonsens, nemam riječi.“

No slične stvari dešavale su se i ranije, ali je zvanično Sarajevo ostalo bez reakcije. Podsjetimo kako je Nerin Dizdar, aktivista Foruma mladih Stolac, i procesuiran jer je ukazivao, a potom i pokušao skinuti zastavu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u Stocu sa jarbola na gradskom trgu.

„Još prošle godine i godinu prije te imali smo slučajeve da se na manifestacijama, odnosno pod okriljem manifestacija koje čak podržava i općina Stolac, dakle službeni organ države BiH, na javnim površinama, uz magistralni put ističu nelegalne zastave, zastave države Hrvatske, Vatikana i paradržave Herceg-Bosne. Isticanje ovih obilježja je ustvari jasan i konkretan politički čin, pokazatelj da država BiH ne vlada na datim područjima i da nema vladavine zakona.“  

Prema postojećem zakonu, strana obiježja mogu se postavljati isključivo na diplomatsko-konzularna predstavništva i u slučaju održavanja međunarodnh manifestacija. Da li će neko po ovom osnovu, iz preduzeća Romanija-putevi odgovarati, teško je vjerovati, no kako naglašava Aleksandar Trifunović, urednik magazina Buka:

„Zna se gdje je simbolima drugih država mjesto. I nema sad tu patetike. To treba posmatrati prije svega kao incident, a ne kao neku oficijelnu politiku. Jer ako je oficijelna politika, onda to baca sjenu sumnje na svaku moguću saradnju Istočnog Sarajeva i Sarajeva, koja je definitivno nešto bez čega prije svega Istočno Sarajevo ne može zamisliti neki svoj bolji razvoj.“

(RSE)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.