Umro čovjek koji je pisao pjesme za Džinovića, Bešlića, Tomu..

Željko Subotić, jedan od najvećih kompozitora narodne i pop muzike na prostoru bivše Jugoslavije, preminuo je 13. januara u 60. godini, nakon duge bolesti prouzrokovane teškim uslovima života. Umro je u bijedi, napušten i zaboravljen od svih.

Subotić se muzikom bavio pet decenija, a radio je sa najvećim zvijezdama jugoslavenske estrade.

 

Napisao je nekoliko desetaka hitova, među kojima su “I tebe sam sit kafano” za Harisa Džinovića, “Mene je učilo vrijeme” za Halida Muslimovića, “Kad me jednom za te ne bude” za Kemala Montena, “Prošlost moja” za Miroslava Ilića, “Tamno nebo nad Beogradom” za Željka Samardžića, a pisao je pjesme i za Tomu Zdravkovića, Nedu Ukraden, Mitra Mirića, Fadila Toskića, Sandija Cenova, Zoricu Marković, Vesnu Zmijanac i mnoge druge pjevače, objavio je Press.

Subotić, koji je rođen u Sarajevu, početkom rata preselio je u Čačak, a nakon toga u Bijeljinu, gdje je komponovao za nekoliko izdavačkih kuća.

Posljednjih godina živio je veoma skromno, zaboravljen od prijatelja s estrade, kao usamljeni boem, jer nije imao porodicu.

“Umro je bukvalno od gladi i iznemoglosti. Nikada nikoga nije želio da opterećuje. Živio je u jednoj straćari, a zbog teških uslova života je i obolio. Žalosno je što su asocijacije muzičkih umjetnika iz Srbije i BiH potpuno zaboravile tog čovjeka. Mnogi su od njegovog talenta debelo zaradili, pa i danas zarađuju na njegovim hitovima. Uzmite samo pjesmu “I tebe sam sit kafano”, uz koju se posljednjih 20-30 godina pravi lom u svakoj kafani na prostoru bivše Jugoslavije. Umjetničkim dušama poput njega je potrebna pomoć u ovim teškim vremenima, da im njihova udruženja svakog meseca na račun uplaćuju određenu sumu novca za život. On je mogao da živi kao car samo od uplate autorskih tantijema, a umro je kao posljednji bijednik. To je zaista žalosno”, kazao je Siniša Kajmaković iz izdavačke kuće Renome iz Bijeljine.

Subotić je sahranjen na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.