Miščević: Srpska strana je svakodnevno tukla

Braneći se od optužbi za teror nad civilima u Sarajevu i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, optuženi Radovan Karadžić je pred sudije Međunarodnog krivičnog suda u Haagu izveo još trojicu svjedoka.

Svjedoci Janko Ivanović i Ilija Miščević potvrdili su da su u sarajevskom naselju Hrasnica, gdje su živjeli tokom rata, vidjeli kako pretežno muslimanske snage iz urbanog područja otvaraju vatru iz pokretnih minobacača na srpske položaje oko grada.

 

Ubrzo bi, po svjedocima, uslijedio artiljerijski odgovor Vojske Republike Srpske (VRS)

Ivanović i Miščević, koji su svjedočili preko videoveze, izjavili su i da su Srbi u Hrasnici morali da idu u radne vodove koji su kopali rovove na frontu, javio je BIRN – Justice Report.

Svjedok Ivanović je rekao i da je “sahranjivao Srbe koji su umrli ili poginuli na kopanju rovova”.

Naglasio je i da nije mogao da napusti Sarajevo zato što su muslimanske vlasti za to tražile “10.000 njemačkih maraka”.

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Miščević je rekao da “treba biti pošten i reći da je srpska strana svakodnevno tukla” i kada ABiH nije dejstvovala, a da je na ta dejstva odgovarala “vrlo brzo i žestoko”.

“Tako je i u mom neboderu bilo civilnih žrtava svih nacionalnosti… Po mom neboderu bilo je svih mogućih granata… najviše minobacačkih… Samo moj stan pogođen je pet-šest puta, a neboder više stotina puta”, posvjedočio je Miščević.

Navod optužnice da su pripadnici srpskih snaga silovali i podvrgavali seksualnom nasilju muslimanske žene u Foči 1992. godine, Karadžić je nastojao da opovrgne preko iskaza svjedoka Milutina Vujičića.

On je posvjedočio da je noću “čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj sali ‘Partizan’”, koju je nazvao “prihvatilištem”.

Prema njegovim riječima, žene iz okolnih sela koja su napustile muslimanske snage mogle su slobodno da se kreću preko dana. Naznačio je da su u Foču dovedene kako bi bile “zaštićene od srpskih paravojski u selima”.

Muslimanski muškarci bili su “radi zaštite smješteni u druge objekte”, poput Kazneno-popravnog doma (KPD). Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, u tom zatvoru počinjeni su teški zločini nad pritvorenicima.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Hildegard Uertz-Retzlaff predočila je svjedoku da je presudama Tribunala u Haagu utvrđeno da su u sali “Partizan”, srednjoj školi, na Buk Bijeloj i drugim lokacijama, srpski vojnici učestalo silovali i seksualno zlostavljali muslimanske žene.

“Živjeli ste blizu ‘Partizana’, morali ste za to znati”, sugerisala je tužiteljka. Vujičić je odgovorio da je stražu kod “Partizana” držao “samo tri-četiri dana” i da mu je bilo “rečeno da niko ne smije da uđe” kod žena.

“Dok sam bio tamo, za četiri noći, niko nije mogao ući… Šta je poslije bilo,ne znam”, rekao je svjedok.

Suđenje Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, optuženom i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno sutra.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.