Dodikove vjetrenjače: Ugroženost maska za neuspjeh

Republici Srpskoj prijeti opasnost sa više frontova. Barem se to moglo zaključiti iz serije izjava koje je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik dao posljednjih dana.

Uoči Nove godine, Dodik je u Višegradu izjavio da RS neće ostati mirna na najave dovođenja 100.000 Bošnjaka koji će glasati u tom entitetu da bi, kako kaže, napravili novu političku strukturu.

On je ocijenio da za Republiku Srpsku još uvijek postoji opasnost, suprotno tvrdnjama nekih opozicionih stranaka.

Istog dana Dodik je beogradskim Večernjim novostima rekao da raspolaže informacijama da nevladinim organizacijama pristiže novac kako bi se spremilo neko "proljeće", s ciljem da se on ukloni s političke scene, a entitetu oduzmu nadležnosti.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka čorđe Vuković kaže da način na koji je počela 2013. nagovještava politički konfliktnu i haotičnu godinu:

„Vlast je izgleda prvi put dobro procijenila šta će je obilježiti, što nije bila ni naročita enigma – srozavanje standarda, smanjivanje i kašnjenje plata, nova otpuštanja, teški politički i socijalni zadaci na koje nema kvalitetan odgovor, što rasplamsava nemir i stvara paniku među najdogovornijima. Kako je postalo jasno da ne mogu održati jednoumlje i obezbijediti uravnilovku koju nam predlažu, da narod više ne može da ćuti i trpi, izabrali su stari, provjereni recept – diskvalifikaciju stvarnih i izmišljenih neprijatelja“, ocjenjuje Vuković.

I predsjednik RS zna da slijedi politički konfliktna godina. U novogodišnjem obraćanju novinarima Dodik je rekao:

„Ono što bi bilo opasno za RS to bi bila neka vrsta političke destabilizacije i da svaka vrsta političke destabilizacije nas uvodi u pitanje kako se stabilizovati poslije toga i šta znači ta vrsta, da li je to stvarna stabilizacija ili je otvaranje totalnog kraha.“

Ipak, u moru opasnosti koje navodno prijete Republici Srpskoj, Dodik je posebno izdvojio nevladin sektor. Naglasio je da veoma precizno zna ko distribuiše novac, kome i sa kojim ciljem, te napomenuo da se vrše pritisci na medije i pokušava da se napravi atmosfera ulice, nemira.

Poziv na linč

Predsjednik Centra za životnu sredinu Miodrag Dakić kaže da Dodikove tvrdnje o donacijama čiji je cilj da sruše vlast – zvuče prilično paranoično:

„Sada je odjednom problem kada je ustvari RS evo danas i zvanično u recesiji, što mislim da pokazuje da se pokušava skrenuti pažnja s onih bitnih, ekonomskih problema na ove neke politikantske teme – gdje se usmjerava pažnja na sve druge osim na vlast, koja je ustvari kriva što je dovela RS u ovako tešku ekonomsku situaciju“, smatra Dakić.

U svom lovu na vještice predsjednik Republike Srpske nije zaobišao ni Srpsku demokratsku stranku. Ta činjenica malo koga čudi, znajući da je upravo SDS na lokalnim izborima pomeo brojne načelnike opština u kojima je do tada neprikosnoveno vladao Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić iza Dodikovih nastupa raspoznaje strah čiji uzroci leže u dva velika razloga:

„Prvi je da su shvatili da se javno mnijenje u RS mijenja i to je znak za uzbunu, alarm koji je praktično doveo do ovih nekontrolisanih reakcija“, kaže Bosić.

A uz opoziciju, nisu ostali pošteđeni ni pojedini privatni mediji. Nezadovoljan nekim izvještavanjima BN televizije, predsjednik RS je u intervjuu za Srpsku novinsku agenciju (SRNA) optužio ovu medijsku kuću da „igra dekadentnu ulogu plaćenika“, pozivajući se na činjenicu da je u njihovom programu gostovao američki ambasador Patrik Mun. Dodik je izjavio da su tom prilikom vjerovatno „pali određeni dogovori i aranžmani“.

Direktor i vlasnik BN-a Vladimir Trišić ocjenjuje Dodikove izjave kao poziv na linč, a kaže da je etiketa izdajnika smiješna iz usta nekoga koga su stranci doveli na vlast. Trišić ilustruje ličnim primjerom kako izgleda predsjednička nervoza:

„Od pojave nekih tekstova u vezi sa Hypo bankom i hapšenjem gospodina Miškovića, gospodin Dodik je sve više nekako nervozan i kulminaciju toga je uradio tako što je pre izvjesnog vremena pozvao me iz kabineta telefonom i na jedan najgrublji i najvulgarniji način psovao majku, prijetio, govorio kako će on nas uništiti, i mene i BN televiziju itd.“

Populizam zasnovan na tezi o ugroženosti Republike Srpske svakako je već viđena pojava kada je riječ o stavovima predsjednika tog entiteta.

Ipak, učestalost takvih izjava, njihova ostrašćenost i upornost u traženju krivca pokazuju da će se građanima ove godine nuditi ogromne količine straha kao kompenzacija za socijalno-ekonomski kolaps. Izazovi 2013. svakako su ogromni. Prioritetan je onaj – kako preživjeti.

Znaju to vlasti Republike Srpske, ali u nedostatku odgovora na suštinska pitanja, preostaju teorije o vitalnom nacionalnom interesu. I, naravno, o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicama.

(Maja Bjelajac; RSE)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.