Napadi na aktiviste Koalicije nevladinih organizacija “Prvi mart”

Više od dvadeset građana Srebrenice dobilo je pozive da se odazovu u policiju radi saslušanja u svojstvu svjedoka u predmetu "Suljagić i ostali" koju Okružno tužiteljstvo u Bijeljini vodi protiv aktivista Koalicije nevladinih organizacija "Prvi mart" pod optužbom za "povredu prava na slobodu opredjeljenja birača".

Iako je Okružno tužiteljstvo u Bijeljini tvrdilo da su ranija saslušanja Emira Suljagića, Almira Salihovića i Zekerijaha Hadžića bila u svojstvu svjedoka, njih trojica su od samog početka bili pod istragom zbog aktivnosti u kampanji "Glasaću za Srebrenicu".
 
Emir Suljagić, koordinator srebreničke kampanje i jedan od pokretača "Prvog marta" rekao je kako je istraga "udar na ustavno-pravni poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom".
 
– Koristim se ovom prilikom da se prije svega zahvalim Okružnom tužiteljstvu u Bijeljini i tužitelju Ranku Keroviću, jer radi za koaliciju "Prvi mart" kao da ga zapravo plaćamo. Sa svakim njegovim potezom broj pojedinaca i organizacija civilnog društva koje žele da se pridruže koaliciji raste geometrijskom progresijom. On i Milorad Dodik su uradili više na podizanju profila "Prvog marta" nego što bi bilo ko od nas ikad bio u stanju, rekao je Suljagić, dodavši kako je čigledno da je riječ o političkom progonu "za koji i Tužilaštvo u Bijeljini, odnosno Ranko Kerović, znaju da nemaju nikakve pravne osnove, utoliko više što su Apelaciono odjeljenje Suda BiH i Centralna izborna komisija odbili sve prigovore na legalnosti izbora u Srebrenici, odnosno priznali rezultate izbora".
 
– Drugim riječima, ovo je istraga protiv pravnog poretka Bosne i Hercegovine, Suda BiH i CIK-a. Istraga prije svega ima za cilj da zastraši povratnike, odnosno aktiviste koalicije "Prvi mart". Osobno, veselim se pozivu u ovo tužiteljstvo, ovaj put kao osumnjičeni, ali sam razočaran optužbom, odnosno kvalifikacijom povrede prava na slobodu opredjeljenja birača, jer sam s obzirom na istoriju bijeljinskog tužiteljstva očekivao u najmanju ruku ili optužbu za podrivanje ustavnog poretka ako već nema osnova za optužbu za oružanu pobunu. Zapravo, i Ranko Kerović i njegovi nalogodavci su smiješni i mogu im već sada reći da nas neće zastrašiti i da će koalicija "Prvi mart" nastaviti da radi i da radi u skladu sa Ustavom i zakonom, odnosno Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. "Prvi mart" je tu da ostane. U međuvremenu očekujem da Tužiteljtvo BiH započne istragu po krivičnoj prijavi koju sam podnio protiv Kerovića zbog nezakonite istrage, odnosno zloupotrebe položaja u svrhe političkog progona, ali i VSTV da poduzme zakonom predviđene mjere po disciplinskoj prijavi koju sam također podnio protiv njega, kazao je koordinator Koalicije "Prvi mart" Emir Suljagić.

(Vijesti.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.