Ima Bosna i Hercegovina još ljubavi

Ekipa portala federalna.ba napravila je istraživanje o ljudima iz naše zemlje koji su u 2012. godini postigli značajne uspjehe ili učinili pozitivne stvari za zajednicu.

Na prvom mjestu je ekipa iz Prijedora, Emir Hodžić, aktivisti i aktivistice prijedorskih udruženja, među kojima i Optimisti, koja je pokazala svijetu da u Bosni i Hercegovini još ima ljubavi, makar se morala pokazati kroz građansku neposlušnost policijskim zabranama.

U maju je na prijedorskom trgu bio jedan, Emir Hodžić, kada se obilježavala tužna godišnjica početka stradanja Prijedorčana i Prijedorčanki 1992. godine. Policija je zabranila okupljanje na trgu, uz obrazloženje da ne mogu garantirati sigurnost skupa.

U decembru ih je bilo sedam, hrabrih i neposlušnih, koji su uprkos zabrani policije, prošetali gradom i poslali poruku: "Gdje se krše ljudska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost."

Osim što su pokazali da ljudske vrijednosti ne poznaju nacionalnost, ovih osam ljudi dali su Prijedoru nadu da ljudskosti još ima, a Bosni i Hercegovini pokazali da ova zemlja ima još ljubavi.

(Pregled pripremila Hilma Unkić; federalna.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.