Odgovor Miloradu Dodiku

Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" osuđuje neodgovorne i neinformirane izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kojima otvoreno dovodi u pitanje pravo na povratak, slobodu kretanja i slobodu izbora prebivališta građana Bosne i Hercegovine koji proizlaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH i Aneksa 7. Podsjećamo da  Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustav i zakoni BiH, ali i njenih entiteta garantiraju prava i slobode povratka, kretanja i izbora prebivališta svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu etničku, vjersku i nacionalnu pripadnost na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Stoga, Dodik napadajući i prijeteći ukidanjem ovih ustavnih, zakonskih, ali i civilizacijskih normi na kojima je izgrađena Evropska unija vraća Bosnu i Hercegovinu u vrijeme prije potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mi, građani Bosne i Hercegovine, znamo da naša prava nisu niti će ikada biti u rukama, odnosno u  milosti Milorada Dodika i da ćemo imati onoliko prava za koliko se izborimo protiv administracije, odnosno aparata represije koji nesrbima nudi status podjarmljene i obespravljene većine na 49 posto teritorije naše zemlje. Aparthejd koji je Milorad Dodik u RS uveo neće i ne može opstati.

Dodik ima pravo da laže i da na lažima gradi svoju politiku, ali sada je jasno da su ga laži o poštivanju Dejtona dovele u direktnu konfrontaciju sa mirom i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Na koncu, njegov pokušaj da umiri "ljude u RS", još jednom, nakon rasističkih izjava o tome kako mu ne mogu suditi "sudije muslimani", pokazuje da nesrbe uopšte ne smatra ljudima. Ne postoji bolja ilustracija vrijednosti protiv kojih se bori koalicija "Prvi mart" od njegove jučerašnje izjave o "ljudima u RS" i neljudima koji vrše najezdu na vlastite kuće i imanja.

"Prvi mart" je široka građanska koalicija koja je demokratski, ustavan i zakonit odgovor na Dodikovu dugogodišnju politiku poricanja genocida i svakodnevnog vrijeđanja i gaženja po onome što građani ove zemlje smatraju najsvetijim. Koalicija "Prvi mart" se bori za pravo da svi budemo isti i jednaki na svakom koraku naše zemlje. Nijedan pedalj ove zemlje nije isključivo bilo čiji. Pred Ustavom i zakonima ove zemlje svi moramo biti jednaki i uživati jednaka prava. Naša borba je borba za krajnje granice slobode u Bosni i Hercegovini i kao što smo uspjeli u Srebrenici uspjećemo i u nakani da svima koji to žele omogućimo da dvadeset godina kasnije glasačkim listićem i olovkom na Opštim izborima za dvije godine u RS godine iznesu svoj stav o nasilju koje su preživjeli i njegovim tekovinama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.