Na slobodi osumnjičeni za zločin u Prijedoru

 

Sud BiH odbio je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima Velemiru čuriću i Dragomiru Soldatu i oni su pušteni na slobodu. čurić i Soldat uhapšeni su 5. decembra, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnji da su počinili ratni zločin u Prijedoru.

Iz Suda je rečeno kako zahtjev za pritvor nije prihvaćen jer nema dokaza da bi osumnjičeni mogli uticati na, kako je navelo Tužilaštvo, nelocirane saučesnike i svjedoke.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je na ročištu zatražila pritvor zbog straha da bi osumnjičeni pobjegli i uticali na svjedoke.

čurić i Soldat uhapšeni su u Prijedoru zbog sumnje da su 23. jula 1992. sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju deset civila Bošnjaka u selu Čarakovo kod Prijedora.

Prema Tužilaštvu, čurić je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pripadnik centra za obavještavanje, a Soldat vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrana je navela da samo jedan svjedok tereti osumnjičene, ali da ni jedan drugi dokaz to ne potkrepljuje. Istraga Tužilaštva je u toku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.