Zdravko Tolimir osuđen na doživotni zatvor zbog genocida

Haški tribunal (ICTY) osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora generala Zdravka Tolimira, pomoćnika bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao njemački sudija Christoph Flügge proglasilo je Tomilira krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi.

Tolimir je, rekao je sudija Flügge, do kraja bio upoznat s gnusnim kriminalnim radnjama i "dijelio je namjeru da tome doprinese". Također, dijelio je namjeru drugih učesnika zločinačkog pothvata.

Tolimir je prije izricanja presude rekao da želi da "ovo suđenje završi u skladu s Božijom voljom". On je ranije tražio da bude oslobođen, jer nema dokaza. Prije izricanja kazne, tri puta se prekrstio.

Sud je utvrdio da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kod vodstva bosanskih Srba vladala politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne i drugih područja.

Direktiva koju je potpisao Radovan Karadžić u martu 1995. godine, kako je konstatirano, bila je uvod u realizaciju plana Vojske Republike Srpske o trajnom uklanjanju bošnjačkog vojno sposobnog i civilnog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

"Vladala je politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne", konstatiralo je Sudsko vijeće.

Današnjom presudom Sudsko vijeće Haškog tribinala prihvatilo je zahtjev Haškog tužiteljstva koje je i tražilo da Tolimir do smrti ostane iza rešetaka, jer je, kako je konstatirano, proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da svi vojno sposobni Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni.

S druge strane, Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Ratkom Mladićem, te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba bio sudionik "udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe", kao i za udruženi zločinački pothvat s ciljem ubijanja vojno sposobnih Srebreničana bošnjačke nacionalnosti.

Tolimir je, također, terećen za ciljana ubistva u Žepi, među njima i ono komandanta odbrane Žepe Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića. Ta ubistva su bila predvidljiva posljedica udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao Tolimir.

Prema optužnici, snage bosanskih Srba su u julu 1995. godine ubile oko sedam hiljada bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice, a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog štaba Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio general Tolimir.

On je nadzirao obavještajnog pukovnika Ljubišu Bearu, koji je u Haagu, također, osuđen na doživotnu robiju, te zloglasni 10. diverzantski odred.

Zdravko Tolimir je uhapšen u maju 2007. godine. Tada je bio treći najtraženiji haški optuženik, odmah poslije Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Za zločin u Srebrenici do sada je u Haškom tribunalu i na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu doneseno više pravomoćnih presuda.

(Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.