Korićanske stijene: Identificirane 52 osobe

 

U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, vještakinja je potvrdila da svi DNK uzorci koje joj je dostavilo Tužilaštvo BiH potiču s Korićanskih stijena.

“Za sve izvještaje koje imam ispred sebe, uzorci potiču s Korićanskih stijena”, kazala je Ana Bilić, vještakinja iz Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), javlja Justice report.

Tužiteljica Slavica Terzić uložila je 81 izvještaj DNK analize o identifikaciji 52 osobe.

“Tužilažtvu je 81 DNK izvještaj za 52 osobe naknadno dostavljen. Nismo ga imali u prvostepenom predmetu”, kazala je Terzić.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se Dušanu Jankoviću, Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Na prijedlog Odbrana Babića i Škrbića, svjedočio je KA-1, koji je u prvostepenom postupku svjedočio protiv optuženih.

KA-1 je na ovom suđenju na većinu pitanja odgovorio da se ne može sjetiti detalja, istaknuvši da boluje od epilepsije.

“Najtačnije je da ne mogu da se sjetim svih detalja”, kazao je KA-1 na pitanje Odbrane Milorada Škrbića koja je od četiri izjave koje je ranije dao u Sudu i Tužilaštvu BiH najtačnija.

KA-1 je potvrdio da je u ljetno doba 1992. godine bio pratilac konvoja kojim je bošjačko stanovništvo iz Prijedora krenulo za Travnik, ali da se autobus u kojem je on bio pokvario. On je dodao da je, dok je stajao u blizini pokvarenog autobusa, naišao “Mile Škrbić”, te da su jedno vrijeme bili skupa, nakon čga je on otišao drugim autobusom, a Škrbić ostao.

“Ne znam iz kog je pravca došao. Ugledao sam ga pored samog autobusa koji se pokvario, tu je ostao iza mene”, kazao je KA-1, prenosi Justice report.

Nastavak suđenja planiran je za 21. decembar.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.