Korićanske stijene: Potpisivao u ime Sime Drljače

Korićanske stijene: Potpisivao u ime Sime Drljače

 

Na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, optuženi Dušan Janković izjavio je da je, kao “inspektor milicije” koji je radio na poslovima logistike, potpisivao dokumente u ime Sime Drljače, tadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor.

Prema Jankovićevim riječima, depeše i druge dokumente u ime načelnika moglo je potpisivati još deset inspektora, a ukoliko nije bio prisutan niko od njih, potpis je mogao staviti i šef operativnog dežurstva.

“Ne znači da sam ja autor dokumenta. Kad Simo ode, sekretarica traži da se potpiše to i to”, kazao je Janković, čije je svjedočenje započelo 6. novembra.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, pored Jankovića, i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, Janković je rekao da je tačno da je bio mirnodopski komandir stanice milicije, a da je ova funkcija “bila u mirovanju od formiranja rezervnih stanica policije do Dejtonskog sporazuma”.

On je kazao da nije tačno da je u ratu bio “načelnik milicije”, kao što se navodi u nekoliko dokumenata koje mu je Optužba prezentovala na ovom suđenju.

“Ne slažem se s ovim tekstom. Nastao je van vremena relevantnog za optužnicu, to je interno glasilo. Ništa nije tačno što je napisano”, prokomentarisao je Janković predočeni bilten CJB-a Prijedor iz novembra 1994., u kojem se, prema Optužbi, navodi da je “Janković načelnik stanice milicije”. 

Optužba i Odbrana su predložile suočenje nekoliko ranije saslušanih svjedoka, a odluku o tome Sudsko vijeće će donijeti 19. novembra, kada će biti nastavljeno suđenje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.