Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorizma

Mevlid Jašarević osuđen je na 18 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, odluka je Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje zbog nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude sudija Branko Perić naveo je da nije dokazano organizovanje terorističke grupe, a samim tim ni pripadnost terorističkoj grupi sve trojice optuženih. Jašarević je osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH.

Došao pred zgradu Ambasade SAD-a sa puškama i bombama

Fojnici i Ahmetspahiću nije dokazano da su nabavili i sakrili oružje pronađeno u Gornjoj Maoči, odnosno da su pomogli Jašareviću da počini krivično djelo terorizma.

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta.

Obrazlažući presudu, sudija Perić je rekao da se BiH sve više suočava sa opasnošću od terorizma o čemu govore i još četiri slučaja koja se vode na Sudu BiH za ova djela. Sudija Perić je naveo i Jašarevićeve riječi, koji je na kraju suđenja rekao da napadi neće stati i ako bude osuđen i da je to najbolja poruka da se država mora suprotstaviti terorizmu i da se mora pooštriti kaznena politika.

Jašarević je osuđen za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni optužbi za pomaganje u izvršenju tog djela. Ni Jašarević ni ostala dvojica optuženih nisu se pojavili u sudnici jer su i ranije u nekoliko navrata isticali da ne poštuju Sud BiH, odnosno državu BiH i njene institucije.

Tužilaštvo nije dokazalo postojanje terorističke grupe

"Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je u Gornjoj Maoči postojala teroristička grupa kojoj bi optuženi pristupili, kao ni da su oni organizovali terorističku grupu, zbog čega je donesena oslobađajuća presuda u odnosu na taj dio optužnice. Međutim, valja imati na umu da vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči ne poštuje zakone ove države, ti ljudi ne izlaze na izbore, ne ukopavaju se u gradskim grobljima itd., a vođa te zajednice Nusret Imamović je nekoliko navrata javno isticao da oni ne poštuju zakone ove države. Država se ne smije povlačiti pred ekstremizmom jer mu time otvara vrata, te se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom i pooštriti kaznenu politiku za ovakve slučajeve", naveo je Perić u svome obrazloženju.

On je također dodao kako Jašarevićeve riječi da napadi neće prestati njegovim kažnjavanjem nisu samo poruka sudu, već i državi, kojoj to treba biti jasan signal da na ozbiljan način treba pristupiti ovom problemu.

Glasnogovornica Tužilaštva BiH Selma Hećimović je istakla kako je Tužilaštvo, uime kojeg je ovaj slučaj vodio državni tužitelj Dubravko Čampara, zadovoljno osuđujućim dijelom presude i kaznom za Jašarevića, ali i da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer smatraju da oni jesu pomogli Jašareviću da počini ovaj teroristički akt.

Visoka kazna kao generalna prevencija

Jašarevićev advokat Senad Dupovac je na početku obraćanja novinarima rekao: "Da sam japanski advokat nakon ovakve presude bih počinio harakiri". A, onda je nastavio ozbiljnijim tonom. "Od početka sam znao da terorističke grupe nije bilo i da će sud i donijeti takvu odluku. Međutim, zaista nisam očekivao ovako visoku kaznu za svoga klijenta, posebno jer je u septembru ove godine donesena kazna za napad na Američku ambasadu u Beogradu, kada je ambasada gorjela, a taj je napad imao i smrtnu posljedicu. Počinilac tog djela je kažnjen sa godinu zatvora…", rekao je Dupovac.

On, međutim, smatra kako je sam Jašarević itekako doprinio visini kazne svojim ponašanjem na sudu, odnosno rečenicom koju je izgovorio na kraju suđenja kada je zaprijetio da napadi neće prestati ni kada on bude osuđen. "Mislim da je zbog samo te rečenice dobio još nekoliko godina. S druge strane, vidjeli ste da je sudija u svom obrazloženju naveo Gornju Maoču, tako da smatram da je ova presuda i dio generalne prevencije takvog ponašanja. Ja ću, naravno, uložiti žalbu, jer smatram da se ovdje nije radilo o terorizmu, već o ugrožavanju objekta pod međunarodnom zaštitom, odnosno izazivanju opće opasnosti. Također, po mom mišljenju ostalo je dosta nedefinisanih stvari, što se ponajbolje ogleda u tome da je sud prihvatio da je na Ambasadi pričinjeno 100.000 dolara štete, a ta je odluka zasnovana na dopisu neimenovanog dužnosnika koji je naveo da je pričinjena šteta u iznosu 100-120 hiljada dolara", rekao je Dupovac.

U SAD-u bi mogao dobiti 100 godina zatvora

Na upit novinara hoće li Jašarević nakon izdržane kazne u našoj zemlji biti izručen SAD-u gdje bi zbog napada koji je počinio mogao dobiti i 100 godina zatvora, advokat Dupovac je kazao da prema našem zakonu on ne može biti izručen drugoj zemlji. Međutim, dodao je kako je Jašarević ranije spominjao kako će od Suda tražiti da kaznu služi u Srbiji, čiji je državljanin, te nije siguran na koji način srbijanski zakon tretira to pitanje.

Advokat Emraha Fojnice, Mirza Kovač, u obraćanju novinarima je istakao kako je bio uvjeren da njegov klijent nije imao ništa sa ovim djelom. "Sud je vrlo korektno donio odluku u vezi s tim. Od početka sam vjerovao svome klijentu, a i provjerio sam DNK nalaz koji se spominjao u optužnici i došao do saznanja da moj klijent nema nikakve veze sa tim", istakao je Kovač. Sud je nakon izricanja oslobađajuće presude donio i odluku da pritvor Fojnici i Ahmetspahiću odmah bude ukinut.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.