Presuda za zločine u Višegradu

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je donijelo konačnu, drugostepenu presudu za zločine nad Bošnjacima u Višegradu u slučaju Milana i Sredoja Lukića. Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu u slučaju Milana Lukića koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Sredoju Lukiću je kazna od 30 godina umanjena na 27 godina, s tim da će se obojici uračunati vrijeme provedeno u zatvoru, stoji u presudi.

Milan Lukić je zatražio oslobađanje od prvostepene presude ili alternativno smanjenje kazne. Sredoje Lukić je također zatražio poništenje svih presuda, odnosno alternativno smanjenje kazne.

Tužilaštvo je tražilo da kazna Sredoju Lukiću bude povećana.

U slučaju Milana Lukića Žalbeno vijeće je konstatiralo da je Raspravno vijeće pogriješilo i da u kući u Pionirskoj ulici nije ubijeno 59 osoba, već 53. Ostale tačke žalbe su odbačene.

Žalbeno vijeće je poništilo sve optužbe u slučaju Sredoja Lukića vezane za logor Uzamnica.

Prvostepenom presudom, koja je donesena 20 juna 2009. godine, Milan Lukić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog istrebljenja, ubistva, okrutnog postupanja i nehumanog djela. Pretresno vijeće je tada utvrdilo da je on direktno odgovoran za spaljivanje žena, djece i staraca zatvorenih u kućama u Pionirskoj ulici u naselju Bikavac, kada je u junu 1992. godine izgorjelo više od sto ljudi.

Sredoje Lukić je osuđen na kaznu zatvora od 30 godina zbog saučesništva u ubistvu 59 Bošnjaka u Pionirskoj ulici i za zlostavljanje u logoru Uzamnica. Utvrđeno je da su rođaci Lukić uz pomoć još nekoliko osoba zapalili oko 70 Višegrađana u kući Avde Omeragića u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. Svjedoci su tokom postupka ustvrdili kako su Lukići prethodno otuđili novac i zlato od žrtava. Gotovo identično su ponovili i 27. juna iste godine u jednoj kući u naselju Bikavac, gdje je stradalo nekoliko desetaka žena i djece.

Sud je također presudio da je Milan Lukić kriv i za smrt pet Bošnjaka na Drini 7. juna te za ubistvo sedam radnika fabrike Varda, ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje logoraša u kasarni Uzamnica.

Milan Lukić je bio vođa paravojnih trupa Beli orlovi i Osvetnici.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.