“Zlatan Ibrahimović bi mogao biti najveći mahalaš svih vremena”

Svoj posljednji osvrt u američkom magazinu The New Republic, bosanskohercegovački pisac s adresom u SAD-u, Aleksandar Hemon, posvetio je sjajnom fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću.

Vodeći se napisanim u Zlatanovoj biografiji i detaljima karijere Šveđanina bosansko-hrvatskih korijena, Hemon zaključuje da Ibrahimović ima sve predispozicije za jednog mahalaša, samouvjerenog igrača koji više voli driblati, nego dodati pas, koji pređe cijelu odbranu protivničkog tima, postiže gol iz nemogućeg ugla i vara golmana, stvarajući tako malo remek-djelo nakon kojeg sve izgubljene lopte i sva ignorisanja kolega iz tima bivaju zaboravljeni.

Hemon objašnjava korijen riječi mahalaš, te, kako kaže, plemenite titule koja se stiče razvijanjem vještina fudbalske igre na parkiralištima i u slijepim ulicama. Konačna nagrada za to nije novac niti uspjeh, jer većina njih nikad i ne ode iz svoje mahale, već trajno poštovanje prijatelja i neprijatelja.

"Mahalašu nikad nije dovoljno samo da pobijedi ili da gol, već da svi u mahali i šire pričaju o tome", piše Hemon.

Osvrćući se na Ibrahimovićeve početke u fudbalu spominje i njegovog oca Šefika, porijeklom iz Bijeljine, gdje je mahala u srcu urbane geografije, a spominje kako je Zlatanov prvi trener u FBK Balkan u Švedskoj također bio Bosanac, te da je u Malmöu igrao za mahalski klub imigranata Rosengård, zajedno sa Somalijcima, Turcima, Poljacima i Jugoslavenima, a protiv "plavih, bogatih snobova s lijepim imenima poput Bosse Larsson".

"Zlatan Ibrahimović, najbolji švedski igrač, bosansko-hrvatskih korijena, mogao bi biti najbolji mahalaš na svijetu. Njegova karijera, dokumentovana na YouTubeu, sastoji se od niza spektakularnih poteza i golova, postignutih uglavnom zahvaljujući njegovom kuražu. Nedavno odigrana utakmica između Švedske i Engleske, u kojoj je Ibra postigao sva četiri gola za nacionalni tim, pruža mnogo momenata vrijednih spomena: savršeno trčanje i kontrola lopte prsima u slučaju drugog gola, drzak slobodni udarac sa skoro 40 jardi za treći te nevjerovatni četvrti gol makazicama preko glave, što je pogodak koji je već proglašen golom godine", primjećuje Hemon i dodaje da se u Ibrinim manirima može uočiti utjecaj mahale, posebno kada u blizini protivničkog šesnaesterca zadržava loptu, jer mu se nijedan od saigrača ne čini dovoljno zanimljivo postavljenim, a onda je izgubi od, u poređenju s njim netalentovanog, ali marljivog engleskog braniča.

Prema onome što je iznio u knjizi "Ja sam Zlatan", kad nije krao bicikle kako bi impresionirao djevojke, u mahali u Malmöu je vježbao fudbalske poteze. I sam je rekao: "Možete odvesti dječaka iz geta, ali nikad ne možete izbaciti geto iz dječaka."

"Zlatanov problem, ako se tako može nazvati, je taj što on mora biti najbolji u svom timu, mora biti prvi i jedini u mahali. Daje najbolje od sebe kad cijela ekipa zavisi od njegove igre, što je dokazao u utakmici protiv Engleske", primjećuje Hemon i nastavlja: "Dosad je Ibrahimović igrao za klubove koji su za njega bili preveliki i odbijali da se reorganizuju kako bi odgovarali njegovom zapovjedničkom talentu. Otkako je kao tinejdžer napustio Rosengård nije se uspio udomaćiti ni u jednom klubu ili mjestu. Stoga bi Paris Saint-Germaine za njega mogao biti savršen. Klub koji se do prošle godine valjao u prosječnosti prešao je u ruke bogatih katarskih investitora koji su donijeli praktično neograničene količine novca. Ibrahimović je osovina PSG-ove ambicije da postane evropska i svjetska velesila, a on očigledno uživa u odgovornosti, ne zato što mu klub plaća 18 miliona dolara, već što u PSG-u može davati više golova i više nego ikad biti velikodušniji kod dodavanja lopti, što je pokazao i sa četiri brilijantne asistencije u nedavno odigranom susretu protiv Dinama iz Zagreba u Ligi prvaka".

Ibra je postao najveći u pariskoj mahali i predgrađu, zaključuje autor. Stadion PSG-a bilježi najveću prosječnu posjetu u prvoj ligi, gdje su trenutno vodeći. Vodeći su i u svojoj grupi u Ligi prvaka, gdje su se već kvalifikovali za fazu eliminacije. Ibra je neosporno dirigent tima i ako se njihove ambicije za osvajanje titule pobjednika Lige prvaka ostvare, on će ostati vječno zapamćen u mahalama širom svijeta, gdje djeca svih boja kože deru koljena učeći da driblaju.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.