17 godina od okončanja rata u BiH

"Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut", izjavio je prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum su 21. novembra 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Wright Patterson u Daytonu (Ohio) parafirali u ime Bosne i Hercegovine, Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije – Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.
 
Tvorac Daytonskog sporazuma bio je Richard Holbrooke, bivši zamjenik američke državne tajnice Madeleine Albright, a svojim prisustvom garantirali su ga i američki predsjednik Bill Clinton, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Boutros Boutros-Ghali, bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, tadašnji britanski premijer John Major, generalni sekretar NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kol, ruski premijer Viktor Černomirdin, kao i švedski premijer Carl Bildt, koji je, također, bio kopredsjedavajući mirovne konferencije u ime Evropske unije (EU).
 
Samo dan nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju 1.031, kojom je NATO dobio mandat za implementaciju vojnih aspekata sporazuma.
 
U okviru misije IFOR-a u BiH je stiglo 60 hiljada vojnika. Nakon jednogodišnje misije, uspostavljene su Stabilizacijske snage (SFOR). Od početnih 32 hiljade vojnika, njihov broj je smanjivan do broja od 7 hiljada vojnika. Daytonski mirovni sporazum stavio je tačku na rat, ali je ostavio i trajne posljedice na Bosnu i Hercegovinu, koje su primjetne i 17 godina nakon rata.

Ovaj dan se na teritoriji Republike Srpske obilježava kao praznik.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.