‘Pravi bh. muškarci’ protiv nasilja nad ženama

U Sarajevu je danas, u sklopu Međunarodnog dana muškaraca, osnovana Liga pravih muškaraca kojoj je cilj boriti se protiv nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini, te je u tom smislu danas potpisana i Deklaracija ‘pravih muškaraca’.

Deklaraciju su u Sarajevu danas potpisali TV urednik i novinar Boris Šiber, glumac Moamer Kasupović, TV urednik i novinar Dejan Kukrić, kompozitor Brano Jakubović i fotograf Amer Kapetanović.

Potpisivanju danas nisu mogli prisustvovati, ali su pristupili ‘društvu pravih muškaraca’, fudbaler i bivši kapiten reprezentacije BiH Sergej Barbarez, interpretator tradicionalne bosanske muzike Damir Imamović; novinar Damir Šehanović, glumac Zijah Sokolović i novinar i TV urednik Goran Milić.

A, da je Sarajevu itekako potrebno ovakvo tijelo, govori stravičan podatak koji je prikupilo jedno zeničko udruženje, radeći anketu o rodnom nasilju. Od 1,200 ispitanih mladića, njih 72 posto odgovorilo je da prećutno odobrava jednu vrstu nasilja. Njih 30 posto smatra da treba upotrijebiti silu kako bi odbranili svoju čast, a njih deset posto je priznalo da su ošamarili ženu…

Andrew Mayne, predstavnik UNHCRa u BiH i v.d. rezidetnog koordinatora UN agencija u BiH ocijenio je kako je nasilje nad ženama veliki problem u našoj zemlji: „Kao očevi, sinovi, prijatelji, donosioci odluka i lideri, muškarci imaju ključnu ulogu u protiv nasilja nad ženama, kao i davanju veće pažnje ovom važnom pitanju; oni moraju postaviti standarde po kojima se treba ponašati.“

Prisutni, ‘pravi muškarci’ pozvali su dječake, mladiće i muškarce da im se pridruže i potpišu Deklaraciju, koja se nalazi na ovom LINKU. Na istoj web-stranici možete predložiti ‘prave muškarce’ iz svoje okoline, a više informacija možete dobiti i na njihovoj Facebook stranici.

Inače, kampanju provode agencije UN-a: UN Women, UNDO, UNFPA, UNICEF i UN Volonteri.

 

(Radiosarajevo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.