KOZARAC-Jutarnji trač…

 

I dalje zivimo ko leptiri, dan za dan, dosta vezani za vremenske prilike, Ponekad se razvedri i Kozara se pokaze u svoj svojoj ljepoti jesenjeg kolorita, a ponekad se zapusi iza kamena i navuce magla i sivilo, kada nam se ucini da vrijeme stoji.

Malo nas je pa se cini pusto a kako je aksam vec poslije 16h tako se i carsija brzo umiri i ucahuri.

Sve aktivnosti i tracevi su u ujatarnjim satima, i jos uvijek je “spica” u pola 10 ujutro, kada osnovci izlete na veliki odmor.

Folklor redovno trenira, vatrogasci su na rekreciji a lovci svaki vikend u sumi…

I vec smo se navikli na ovaj ritam, ljeto-zima. vruce-hladno, guzva – pustos, mada cesto puta ne vidimo i ne priznajemo realnost, ne vidimo sta imamo.

Prosli Jutarnji pisao sam o tome, kao i u januaru ove godine, i cini mi se, a vi me uvjerite da grijesim, da ne vidimo sumu od drveca, ne vidimo sami sebe.

Skoro, da ne kazem sve, stvari koje su se radile u Kozarcu, radile su se preko ove stranice i upravo su clanovi sa foruma bili inicijatori i organizatori svih tih desavanja ali smo na kraju svu podrsku dali drugim ljudima.

Prvo NGI, nas profesor Foric, iznevjerio je priliku da nas povede i sve nas na cijim ledjima je stajao, poslije njega nas doktor Skeric sa Spomen obiljezjem na Krkicima, o cemu cesto Nijo komentarise, ali nikada otvoreno i do kraja.

Ko je iznevjerio dijasporu?

Da li je kozarac.ba iznevjerio vas koji ste vani?

Jesmo li vas Daal, Aaly i ja iznevjerili?

Sedam godina pisem ove Jutarnje traceve i pokusavam sto realnije sagledavati situaciju i tako i reagovati. Tu sam i kad je dobro i kad je lose i nikad nisam nestajao sa ovoga virtuala, i nikad ni blizo nismo dobili podrsku kao ovi navedeni.

Ne zelim po ko zna koji put traziti podrsku da imamo za server, nesto goriva, cigare, kafu i oranginu, zaista ako svi vi koji citate ove moje gluposti, ne vidite sami sebe i ovaj virtual, onda zaista nema smisla vise pisati ovakve stvari.

Svi vi koji komentarisete, kibicujete, podrzavate reazne akcije, da vas ne nabrajam sada, treba da se organizujete, pozicionirate i radite projekte za Kozarac.

Treba da iskoristimo ovu tehnologiju i da zajedno radimo strategije i da se ne djelimo na ove il one.

Vec dvije godine vodim i Optimiste2004, mogli ste ovdje pratiti nase aktivnosti ove godine, ovaj mjesec smo radili na pripremama za narednu godinu, gdje smo odredili aktivnosti koje cemo raditi tokom slijedece godine. 

Naravno ovo je samo jedan jednogodisnji projekat, i mi se nadamo da cemo pored ovih imati i jos drugih aktivnosti.

Mi planiramo i strategiju prema dijaspori i ja i ovaj put pozivam vas da se udruzimo i da putem Otimista zajedno realizujemo ovakve i slicne aktivnosti. ali ono bitnije je da vidimo kakvu strategiju da napravimo za kozarac.ba?

Znam da postoji jos stranica o Kozarcu, skoro svi imamo i facebook, ali nazlost ne vidim da se i tamo puno sta desava, pogotovo ono sto bi direktno i indirektno bilo vezano za Kozarac.

Za sve ove aktivnosti potreban je i, kako Zilien rece, prokleti novac, odnosno budzet koji bi financijski pokrio sve navedene aktivnosti i vjerujem da ni to ne bi bio problem kada bi se dobro organizovali i pozicionirali te radili potpune projekte.

Do nas je…

Danas je, nakon ikindije, u prepunoj Mutnickoj dzamiji organizovana prigodna svecanost povodom Nove Hidzretske godine.

Priredbu je organizavo Medzlis IZ Kozarac a izveli su je polaznici mektebske nastave.

Nakon bogatog i zanimljivog programa, prestavljen je i Fond Solidarnosti, koji je takodjer jedan svijetal primjer na koji nacin mozemo lako pomoci i podrzati one koji su bolesni ili na neki drugi nacin potrebni.

Bila je ovo prilika da se uruce stipendije za 26 nasih ucenika i studenada a nakon toga podjeljeni si i paketice za sve nase malisane.

 

(Blok, nastavice se….)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.