POČELA GLAVNA RASPRAVA ZA RATNI ZLOČIN U LOGORU OMARSKA

 

Pred vijećem Okružnog suda u Banja Luci danas (utorak 13.11.2012.) je počela glavna rasprava u procesu protiv optuženog Milorada Tadića zvanog Brk.

U optužnici se navodi da je Tadić, tada pripadnik rezervnog sastava prijedorske policije, u logoru Omarska lišio života Sivac Sejada, veterinara iz Trnopolja.

On je, prema navodu optužnice, zajedno sa još jednim, za sada nepoznatim lice, krajem jula ili početkom augusta 1992.godine, odveo Sivca iza ”bijele kuće” i tamo su ga ubili.

Predmet je banjalučkom Okružnom tužilaštvu prebačen sa Suda Bosne i Hercegovine. Šef Odsjeka za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu Branko Mitrović, koji zastupa optužnicu protiv Tadića, na početku glavne rasprave je ustvrdio da će Tužilaštvo u potpunosti dokazati navode optužnice.

Advokat odbrane Ranko Dakić iz Prijedora u ovoj fazi procesa nije predstavio koncept odbrane već to namjerava učiniti po okončanju izvođenja dokaza tužilaštva.

Na današnjem ročištu svjedočio je otac ubijenog Sejada Mehmed Sivac, kojem je 1992.godine nestao i drugi mlađi sin, dvadesetogodišnji Suvad. Poznati veterinar Sejad Sivac je imao 29 godina kada je ubijen. Kao drugi svjedok pozvan je vještak sudske medicine dr. Miroslav Rakočević koji je vršio obdukciju posmrtnih ostataka ubijenog Sivca. Dijelovi skeleta su sklapani u više navrata a pronađeni su u masovnim grobnicama Kevljani (harem) i Stari Kevljani.

Kao treći svjedok tužilaštva pojavio se i osuđeni ratni zločinac Momčilo Gruban, kojem je Sud Bosne i Hercegovine izrekao kaznu u visini od 7 godina. Zanimljivo je bilo njegovo svjedočenje u kojem je u potpunosti negirao svoju umiješanost u dešavanja u logoru Omarska. Iako je u postupku pred Sudom BiH van razumne sumnje dokazano da je on bio jedan od komandira smjene straže danas je tvrdio da je njegova dužnost bila isključivo da dežura pored radio veze, mada sam kaže da nije bio vezista.

Na pitanje da li je u Omarskoj bilo ubistava on tvrdi da jeste jedne prilike izbila pobuna i da je stražar pucao kroz staklo te je tada poginula jedna osoba i tri ranjene. Drugih ubistava, po njemu, u Omarskoj, koju naziva sabirno-istražnim centrom, nije bilo.

Zadnji svjedok na današnjem ročištu je bio Hakija Elezović, preživjeli logoraš Omarske, koji je prepoznao iza ”bijele kuće” mrtvo tijelo Sejada Sivca ali i svog sina Saliha Elezovića, koji je također ubijen u tom logoru. Elezović će se još jednom pojaviti pred Okružnim sudom kako bi ga unakrsno ispitao advokat odbrane Dakić, nakon što iz Haga od MKSJ-a dobije dokumentaciju o svjedočenju Elezovića pred Tribunalom.

Optuženi Milorad Tadić iz Omarske brani se sa slobode. Ima 57 godina, nezaposlen je i otac dvoje punoljetne djece. Iako ima nadimak Brk nikada nije nosio brkove. Sljedeće ročište je zakazano za 7.decembar 2012.godine kada će se pojaviti i drugi svjedoci optužbe.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je pružilo podršku transporta svjedocima žrtvama i to je aktivnost koja se realizuje u sklopu projekta podržanog od strane Švicarske ambasade.

Suđenja za ratne zločine se odvijaju u tehnički potpuno opremljenim sudnicama a svjedoci imaju na raspolaganju i psihologa te posebnu prostoriju gdje čekaju da budu prozvani.

Okružni sud u Banja Luci je jedna od najznačajnijih institucija za ostvarivanje pravde za žrtve nakon Suda Bosne i Hercegovine i Tribunala u Hagu. Do sada su ukupno osmorica Prijedorčana pravosnažno osuđena za ratne zločine na tom sudu, od koji je jedan, Draško Krndija, još uvijek u bjekstvu.

Press Izvora

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.