Kozarac.ba

Korićanske stijene: Na slavi u Dubici

 

Optuženi Dušan Janković izjavio je da je na dan kada je počinjen zločin na Korićanskim stijenama bio na slavi u Kozarskoj Dubici, a da je za likvidaciju većeg broja Bošnjaka saznao sutradan na sastanku u Banjoj Luci.

Svjedočeći u svoju korist na obnovljenom suđenju, Janković je precizirao da je 21. augusta 1992. godine bio na slavi kod Miće Kukića u selu Sreflije kod Kozarske Dubice, a da je sutradan pozvan u Banju Luku, gdje je čuo za ubistva.

Dodao je da je na slavu otišao sa sinom službenim golfom.

“Za događaj saznajem 22. augusta 1992. od načelnika čure Bulića. Pripadnici intervetnog voda su 21. augusta 1992. vršili pratnju konvoja nesrpskog stanovništva sa područja Prijedora u pravcu Travnika. Tom prilikom je došlo do likvidacije većeg broja muslimana na lokolitetu Korićanskih stijena. Kad smo saznali, Čađo i ja smo ostali zaprepašteni. Shvatili smo ozbiljnost situacije”, ispričao je Janković.

Prema izjavama i dokumentima sa ranijih ročišta, Bulić je bio zamjenik načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, a Milutin Čađo načelnik Stanice milicije “Prijedor 1”.

“Ni dan danas ne znam zašto je zvao mene”, rekao je Janković, odgovarajući na pitanje u kojem svojstvu ga je Bulić pozvao na sastanak.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, osim Jankoviću, sudi se i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Janković je naveo da je interventni vod u prvoj polovini maja 1992. godine formirao Simo Drljača, a da je komandir bio Miroslav Paraš.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine počinjene u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine. Paraš je poginuo tokom rata.

“Interventnim vodom je rukovodio isključivo Simo Drljača, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. Zadatak interventnog voda je bio pratnja konvoja. (…) Interventni vod je raspušten u septembru 1992. godine”, dodao je Janković.

Optuženog Jankovića Optužba će ispitati 12. novembra. 

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.