Korićanske stijene: Na slavi u Dubici

Korićanske stijene: Na slavi u Dubici

 

Optuženi Dušan Janković izjavio je da je na dan kada je počinjen zločin na Korićanskim stijenama bio na slavi u Kozarskoj Dubici, a da je za likvidaciju većeg broja Bošnjaka saznao sutradan na sastanku u Banjoj Luci.

Svjedočeći u svoju korist na obnovljenom suđenju, Janković je precizirao da je 21. augusta 1992. godine bio na slavi kod Miće Kukića u selu Sreflije kod Kozarske Dubice, a da je sutradan pozvan u Banju Luku, gdje je čuo za ubistva.

Dodao je da je na slavu otišao sa sinom službenim golfom.

“Za događaj saznajem 22. augusta 1992. od načelnika čure Bulića. Pripadnici intervetnog voda su 21. augusta 1992. vršili pratnju konvoja nesrpskog stanovništva sa područja Prijedora u pravcu Travnika. Tom prilikom je došlo do likvidacije većeg broja muslimana na lokolitetu Korićanskih stijena. Kad smo saznali, Čađo i ja smo ostali zaprepašteni. Shvatili smo ozbiljnost situacije”, ispričao je Janković.

Prema izjavama i dokumentima sa ranijih ročišta, Bulić je bio zamjenik načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, a Milutin Čađo načelnik Stanice milicije “Prijedor 1”.

“Ni dan danas ne znam zašto je zvao mene”, rekao je Janković, odgovarajući na pitanje u kojem svojstvu ga je Bulić pozvao na sastanak.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, osim Jankoviću, sudi se i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Janković je naveo da je interventni vod u prvoj polovini maja 1992. godine formirao Simo Drljača, a da je komandir bio Miroslav Paraš.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine počinjene u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine. Paraš je poginuo tokom rata.

“Interventnim vodom je rukovodio isključivo Simo Drljača, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. Zadatak interventnog voda je bio pratnja konvoja. (…) Interventni vod je raspušten u septembru 1992. godine”, dodao je Janković.

Optuženog Jankovića Optužba će ispitati 12. novembra. 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.